Στη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς, την ένταση που επικράτησε στο Κολούμπια, το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Είχαμε μία εθιμοτυπική συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, στον οποίο και οι δύο πλευρές οφείλουμε σεβασμό για την προσπάθεια την οποία κατέβαλε για πολύ μεγάλο διάστημα. Όπως ξέρετε ο ίδιος έχει παραιτηθεί και δεν έχει ενεργό ρόλο, όμως αυτό είναι άσχετο από την υποχρέωση που έχουμε να συνομιλούμε μαζί του και να κερδίζουμε από την εμπειρία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατρούγκαλος.
«Δεν ήταν επεισοδιακή η εκδήλωση στην Κολούμπια»
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην ενταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
O Υπουργός Εξωτερικών τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εκδήλωση δεν ήταν επεισοδιακή, αλλά ακούστηκε και η άλλη άποψη.
«Θέλω να καλέσω όλους όσοι έχουν δει τα σχόλια για την ομιλία αυτή, να δουν το βίντεο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Κολούμπια και αποδεικνύει ότι η εκδήλωση δεν ήταν καθόλου επεισοδιακή. Ακούστηκε και η άλλη άποψη και μάλιστα επέμεινα να ακουστεί η άλλη άποψη, γιατί πρέπει να έχουμε σεβασμό στις απόψεις των συμπολιτών μας, ακόμη κι αν αυτές βασίζονται σε συναισθηματικές αντιδράσεις. 'Αλλο όμως αυτό κι άλλο να παρουσιάζεται - ως fake news - ότι ήταν επεισοδιακή η εκδήλωση. Ή, σύμφωνα με τον βασικό τίτλο των μέσων που μεταδίδουν διαστρεβλωμένη την είδηση πως «τ' άκουσα».
Τι είπε για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στα Σκόπια
«Δεν είναι μόνο οι πολύ σημαντικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν, ορισμένες από τις οποίες καθοριστικές, όπως για παράδειγμα η στρατιωτική συνεργασία, με την οποία αναλαμβάνουμε την ευθύνη της κάλυψης με τα δικά μας στρατιωτικά μέσα του εναέριου χώρου της γείτονός μας. Και η σημαντική εξέλιξη με την απευθείας επικοινωνία των επιχειρηματικών τομέων των δύο χωρών, με τους δεκάδες επιχειρηματίες που ακολούθησαν τον πρωθυπουργό», επεσήμανε.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ιδιαίτερα την πολιτική βούληση που επιδείχθηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών να ανοίξουν μια νέα σελίδα και για τις διμερείς σχέσεις και κυρίως για τις προοπτικές της σταθερότητας, της ειρήνης και της οικονομικής προόδου, γενικά στην περιοχή των Βαλκανίων.
«Αυτό είναι και το γενικότερο στίγμα της πολιτικής μας», πρόσθεσε. «Δεν είναι τυχαία τα καλά λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, τα οποία θάφτηκαν από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης».
«Οσο περνάει ο καιρός θα γίνεται πλήρως αντιληπτή η θετική σημασία της συμφωνίας»
Κληθείς να σχολιάσει επισήμανση ότι, παρά το γεγονός πως η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών εξελίσσεται ομαλά, οι αντιπολιτεύσεις και στις δύο χώρες επιμένουν να την χαρακτηρίζουν ως καταστροφική, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε:
«Είχαμε πει και στο παρελθόν, ότι ο εθνικισμός στη μία πλευρά των συνόρων τρέφει τον εθνικισμό από την άλλη πλευρά. Ειδικά σε ότι αφορά την ελληνική αντιπολίτευση, ο εθνικισμός συνδυάζεται με τον καιροσκοπισμό. Νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται πλήρως αντιληπτή η θετική σημασία της συμφωνίας. Η συναισθηματική αντίληψη που έχουν πολλοί συμπολίτες μας - οι οποίοι δεν είναι ούτε εθνικιστές, ούτε καιροσκόποι - θα ξεπεραστεί από τα πράγματα που θα δείχνουν το θετικό αντίκτυπο που θα έχει και για τις δύο χώρες μας η συμφωνία αυτή. Αλλά και από την πλήρη απόδειξη ότι δεν εκχωρήσαμε τίποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα».