Το ψυχολογικό προφίλ του Αδόλφου Χίτλερ σκιαγραφεί έκθεση που συντάχθηκε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για λογαριασμό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης των Ναζί παρουσίαζε το «σύνδρομο του Μεσσία».
Όπως αναφέρει η έκθεση, προς το τέλος του πολέμου, όταν η ήττα πλέον φαινόταν αναπόφευκτη, η φοβία του Χίτλερ για τους Εβραίους αυξανόταν, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι αυτοί είναι η ενσάρκωση του κακού, ενώ ο ίδιος το πνεύμα του καλού.
Όπως εξηγεί στην έκθεση ο ακαδημαϊκός του Κέμπριτζ, Τζόζεφ ΜακΚάρντι, ο οποίος και τη συνέταξε το 1942, «ο Χίτλερ έχει μπλεχτεί σε έναν ιστό θρησκευτικής πλάνης. Θεωρεί ότι είναι θεός και ότι με την θυσία του, θα επιτευχθεί η νίκη απέναντι στο κακό. Δεν το εκφράζει ακριβώς με λέξεις, αλλά ένα τέτοιο σύστημα ιδεών θα μπορούσε να εκλογικεύσει κάτι που κατά τα άλλα είναι παράλογο».
«Ο ΜακΚάρντι αναγνώρισε ότι, αντιμέτωπος με τους εξωτερικούς κινδύνους, ο ηγέτης των Ναζί επικεντρωνόταν σε έναν 'εσωτερικό εχθρό', δηλαδή τους εβραίους» δήλωσε ο ιστορικός Σκοτ Άντονι, ο οποίος και ανακάλυψε την έκθεση.