Η τουρκική λίρα σημείωσε σήμερα πτώση άνω του 2% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου έπεσε για λίγο στις 5,6125 λίρες, αφού οι ΗΠΑ σταμάτησαν να παραδίδουν στην Τουρκία εξοπλισμό σχετικό με το μαχητικό αεροπλάνο F-35.
Στις 12:29 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία της τουρκικής λίρας βρισκόταν στις 5,5570 λίρες για ένα δολάριο, ενώ χθες είχε κλείσει στις 5,4913.
Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας είναι ασταθής μετά την αβεβαιότητα που προέκυψε από τις τοπικές εκλογές, καθώς χθες είχε εξασθενήσει κατά 2,5% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στις 5,7 λίρες ανά δολάριο, πριν ανακτήσει έδαφος.
Στην Κωνσταντινούπολη, τόσο το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) όσο και το κόμμα AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν τη νίκη τους στις δημοτικές εκλογές. Αργότερα αμφότεροι οι υποψήφιοι δήλωσαν πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP προηγείται κατά περίπου 25.000 ψήφους, όμως το AKP ανακοίνωσε πως καταθέτει προσφυγές κατά των αποτελεσμάτων.
Η διαφωνία για τα F-35 είναι η τελευταία σε μια σειρά διπλωματικών διενέξεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, πρώτες μεταξύ των οποίων είναι τα τουρκικά αιτήματα να εκδώσουν οι ΗΠΑ τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, οι διαφορές στην πολιτική για το Μεσανατολικό και τον πόλεμο στη Συρία και οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Τούρκους ομολόγους τους πως δεν θα γίνουν περαιτέρω παραδόσεις εξοπλισμού σχετικού με τα F-35, ο οποίος χρειάζεται για να προετοιμαστεί η άφιξη αυτών των «αόρατων» μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσαν χθες πηγές στο Reuters.
Το μέτρο της Ουάσινγκτον να μπλοκάρει την παράδοση του αεροσκάφους ελήφθη εν μέσω φόβων στις ΗΠΑ και σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι το ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 θα μάθει πώς να εντοπίζει και να παρακολουθεί το F-35, μειώνοντας έτσι την ικανότητα του αμερικανικού αεροπλάνου να διαφεύγει από τα ρωσικά όπλα.
«Η λίρα δέχεται πίεση καθώς τώρα υπογραμμίζονται και πάλι τα διαρθρωτικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας», δήλωσε ο Νικολάι Μάρκοφ, ανώτερος οικονομολόγος στο Pictet Asset Management.
Το διευρυνόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να βαθύνει την οικονομική ύφεση της Τουρκίας με μια περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος, που θα οδηγούσε σε υψηλότερο πληθωρισμό και σε υψηλότερα κόστη δανεισμού, δήλωσε ο Μάρκοφ.
«Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εξαιτίας της πίεσης που ασκείται από την κυβέρνηση», αν και οι απώλειες του AKP στις πόλεις μπορεί να μειώσουν την πίεση που μπορούν να ασκούν οι αρχές στην τράπεζα, πρόσθεσε