Οι Αθηναίοι ξέρουν από brunch. Και οι γνώστες ενός καλού brunch το κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό.
Πριν από λίγες ημέρες, ένας φίλος όμως, μου αποκάλυψε το μέρος όπου πηγαίνει όταν θέλει να χαλαρώσει και να προσφέρει στον ουρανίσκο του, νέες γευστικές ανακαλύψεις. Το Zaf, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.
Οι περισσότεροι μπορεί να το γνωρίζουν ως ένα στέκι για τα βραδινά πάρτι με γνωστά ονόματα του ραδιοφώνου. Ωστόσο, οι foodies προσπαθούν να κρατήσουν κρυφό το γεγονός πως σερβίρει ένα από τα νοστιμότερα brunch της πόλης.
Έτσι κι εγώ αποφάσισα να κρίνω εξ ιδίοις όμμασι. Πήρα λοιπόν, μια φίλη μου και κατεβήκαμε στην καρδιά της πόλης. Στο hot spot των τελευταίων ετών. Στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.
Το Zaf τράβηξε το βλέμμα μας από την πρώτη στιγμή. Με σύγχρονη διακόσμηση που βασίζεται στο ξύλο και κάποιες industrial λεπτομέρειες, σε μαγνητίζει. Και κρίνοντας από τα ξύλινα τραπεζάκια και τα ιδιαίτερα στοιχεία του εξωτερικού χώρου, υποψιάζεσαι πως κάτι καλό σε περιμένει.
Μια ματιά στον κατάλογο μας πείθει πως θα φάμε καλά σήμερα. Οι επιλογές για brunch, που σερβίρεται από τις 10:30 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, είναι πολλές και το μενού του, γεμάτο με χρώματα, γεύσεις, αρώματα και φαντασία, μπορεί να καλύψει ακόμη και τους πιο δύσκολους. Αν θέλεις να νιώσεις πως βρίσκεσαι στην Αγγλία, δεν έχεις παρά να παραγγείλεις το «Englishmen» με τηγανιτά αυγά, λουκάνικο, μπέικον, μανιτάρια, ντοματάκια και φασόλια. Αν πάλι, ονειρεύεσαι πως είσαι στην Piazza Navona της Ρώμης, μπορείς να παραγγείλεις μια ιταλική ομελέτα, με κολοκυθάκια, ντοματάκια τσέρι και ιταλικό λουκάνικο (salcisia). Κι αν σου έχει λείψει το καλοκαίρι στο νησί, η στραπατσάδα, θα σου φέρει στο μυαλό όλες εκείνες τις αναμνήσεις, με την φρεσκάδα και τα αρώματά της.
Εμείς, είπαμε να το παίξουμε για λίγο Αμερικανίδες και να δοκιμάσουμε το ομώνυμο πρωινό, που αποτελείται από φιλέτο black angus, αυγά scrabble, μπέικον και γλυκό καλαμπόκι. Τα λόγια είναι περιττά. Πώς να σας περιγράψουμε με λέξεις ένα τόσο ζουμερό και τρυφερό φιλέτο; Ή τα αυγά που γίνονταν αφρός στο στόμα σου; Όσο για την λεπτομέρεια, η ρόκα στο πιάτο σου έδινε λίγη από την αψάδα που χρειαζόσουν.
Μια πρόταση του μαγαζιού ήταν και το «double bacon tower», ένας πύργος από αυγά scrabble, ψημένο παραδοσιακό ψωμί, μπέικον, ντοματάκια και (προς μεγάλη μας έκπληξη) πέστο βασιλικού. Μια πρόταση που ομολογουμένως δεν είχα σκεφτεί αν και λάτρης του πέστο. Και πραγματικά, ταίριαζε υπέροχα τόσο με τα αυγά όσο και το μπέικον.
Η φίλη μου, που ήθελε κάτι σε σάντουιτς, επίσης δεν δυσκολεύτηκε να βρει κάτι. Το Zaf σερβίρει 4 open σάντουιτς, δύο κρύα και δύο ζεστά, με bressaola, με χοιρινό, με κοτόπουλο αλλά και κάτι πιο spicy. Το σάντουιτς με το κοτόπουλο πάντως που παρήγγειλε, την ξετρέλανε. Οι πολύχρωμες ψητές πιπεριές εκτός από χρώμα, έδιναν και μια ιδιαίτερη γεύση στο κοτόπουλο και η δροσιστική sauce, απογείωνε το πιάτο.
Αν πάλι για κάποιον το brunch είναι κάτι περισσότερο σε μεσημεριανό, στα burgers του θα βρείτε ότι ψάχνετε. Και πως θα ήταν δυνατόν να συμβαίνει το αντίθετο σε ένα μαγαζί που κλείνει τα 7 χρόνια σε λίγο καιρό; Εμείς μπορεί να μην πήραμε burger, πάντως αν κρίνουμε από τα διπλανά τραπέζια (που παρεμπιπτόντως ήταν γεμάτα), έδειχναν πολύ ζουμερά και χορταστικά.
Κι αφού την αμαρτία μας την κάναμε, γινόταν να κλείσει το brunch μας χωρίς γλυκό; Εδώ υπάρχουν άνθρωποι (κι εγώ μέσα σε αυτούς) που θεωρούν πως ένα καλό πρωινό μπορεί να αποτελείται από φρυγανιές με νουτέλα και μαρμελάδα. Στο Zaf όμως, τα πράγματα πάνε σε άλλο επίπεδο. Τι φρυγανιές με μαρμελάδα; Εδώ μιλάμε για pancakes με νουτέλα, ή με λευκή σοκολάτα και κεράσια, αλλά και το αποκορύφωμα... pancake banoffe. Ναι, καλά διαβάσατε. Τρία αφράτα pancakes με στρώσεις από μπανάνες και σιρόπι καραμέλας. Ένα πάρτι για τον ουρανίσκο.
Θέλοντας όμως να το τερματίσουμε κι επειδή είναι δυνατόν να φύγεις από ένα μαγαζί χωρίς την δόση σου σε σοκολάτα (;), πήραμε και το κλασικό σουφλέ που σερβίρεται σε πιατέλα με δύο μπάλες παγωτό βανίλια και σαντιγί με σιρόπι σοκολάτας από πάνω.
Τι να πω; Μόλις βρεθείς στο Zaf, μπερδεύεσαι. Νομίζεις ότι πρόκειται για ένα ακριβό μαγαζί που θα χρυσοπληρώσεις την κάθε μπουκιά που τρως. Κι όμως, οι μερίδες είναι απίστευτα χορταστικές και τα πιάτα πελώρια, αλλά οι τιμές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Το ακριβότερο κοστίζει 9 ευρώ κι αυτό διότι πρόκειται για φιλέτο black angus. Όλα τα υπόλοιπα, δεν κοστίζουν πάνω από 7 ευρώ και είναι σίγουρα value for money.
Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι που αποφασίσαμε να φύγουμε, τα τραπέζια ήταν όλα γεμάτα και, τολμώ να το πω, κάποιοι περίμεναν όρθιοι χαζεύοντας εμάς τους υπόλοιπους που καταβροχθίζαμε την κάθε μας μπουκιά.
Ένα τόσο γευστικό brunch είχαμε πολύ καιρό να φάμε και καταλαβαίνουμε απόλυτα τον λόγο που οι γνώστες, το κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό. Μέχρι τώρα όμως...