«Κάθε άλλο παρά χαλαρή πρέπει να είναι η ψήφος στις 26 Μαΐου».
Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υποψήφιος ευρωβουλευτής Θεόδωρος Τοσουνίδης στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 FM», για τη διακύβευση των ευρωεκλογών, προβλέποντας ότι το κόμμα όχι απλά θα ξεπεράσει το όριο εισόδου στην ευρωβουλή, αλλά «άνετα θα εκλέξουμε τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές».
«Η Ευρώπη είναι η γειτονιά μας, οι Βρυξέλλες δεν είναι μια μακρινή διεύθυνση, είναι κάτι πολύ κοντινό, είναι αποφασιστικές οι επιλογές τους για την καθημερινότητά μας, άρα η φωνή μας πρέπει να βρίσκεται εκεί δυνατή, πρέπει να υπάρχει πρόταση και παρουσία Ελλάδας στην Ευρώπη, πρέπει οι Έλληνες να επιλέξουν στην ευρωβουλή τους καλύτερους και την πιο ολοκληρωμένη πρόταση», επισήμανε ο Θεόδωρος Τοσουνίδης.
«Έχει μία επιπλέον κρισιμότητα η στάση, η ψήφος και ο τρόπος που προσεγγίζουμε τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμά τους. Η πορεία μας προς την ολοκλήρωση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι μια πορεία όχι με τα σημερινά της χαρακτηριστικά», είπε και εξήγησε:
«Το περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δύσκολο -βεβαίως όχι όπως πριν- τα χαρακτηριστικά των πολιτικών που επιλέγουν είναι χαρακτηριστικά που ομοιάζουν με των προηγούμενων ετών και είναι και πολιτικές, που είναι η κύρια αιτία που σήμερα η Ευρώπη δεν είναι ελκτική στους ίδιους τους λαούς της, απομακρύνονται από αυτήν, γιατί οι αποφάσεις υπηρετούν τους αριθμούς, υπηρετούν τις τράπεζες, έναν μικρό αριθμό συμφερόντων και όχι το σύνολο των κοινωνιών μας. Αυτό αντιμετωπίζει και η Ελλάδα και με πολύ άσχημο τρόπο».
Σε ό,τι αφορά τη δημοσκοπική αποτύπωση της δυναμικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επισήμανε:
«Ελπίζω να συνεχίσουν τα καλά μας γούρια να είναι αυτά, όπως τα είχαμε τόσα χρόνια, δηλαδή οι δημοσκοπήσεις που μονίμως μας εμφανίζουν από το 2012 ότι δεν υπάρχουμε, ότι είμαστε εξαφανισμένοι και παρ’ όλα αυτά στις κάλπες, όταν αποφασίζουν οι συμπατριώτες μας, διαψεύδουν τους δημοσκόπους. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα».
Σχετικά με τη θέση του κόμματος υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τις εθνικές εκλογές διευκρίνισε: «Θα πρέπει να μαθητεύσουμε στην ίδια την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, ότι η δογματική και ιδεοληπτική αντίληψη των πραγμάτων οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και προσανατολίζει σε λάθος κατευθύνσεις και την κυβέρνηση αλλά και την Ελλάδα. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πάνω σε μια συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων και προτεραιοτήτων που θα θέσει σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, θα μπορούσε να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα».
Αναφερόμενος στην συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «πετύχαμε τους στόχους για τους οποίους βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά, δε γίναμε ένα». «Πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια, επιτέλους να ανοίξουν οι διαδικασίες για να παταχθεί η εκτεταμένη διαφθορά και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι, πετύχαμε επίσης να καταθέσουμε στην ελληνική κοινωνία έναν θετικό προϋπολογισμό -επιτέλους μετά από μία δεκαετία- με μόνο θετικά μέτρα. Αποτύχαμε να το συνεχίσουμε μαζί και αυτό με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.
Για την κριτική της ΝΔ και του προέδρου της στους ΑΝΕΛ σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση στην ελληνική κοινωνία, δεν υπηρετεί με τις προτάσεις του την ελληνική κοινωνία, αλλά μια ολιγαρχία και συνεχίζει να υποστηρίζει τα συμφέροντά τους και είναι ένας πολιτικός που τα δείγματα γραφής του τα έδωσε μόλις πριν λίγα χρόνια και ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά με τις αποφάσεις που υπέγραφε των απολύσεων και σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων. Είναι ένας σκληρός νεοφιλελεύθερος πολιτικός, που δεν μπορεί να δώσει λύσεις για τον ελληνικό λαό και γι' αυτό δεν μπορεί να είναι αύριο ο πρωθυπουργός μας».
Αναφορικά με τη ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας ο κ. Τοσουνίδης παρατήρησε:
«Περιορίστηκε πολύ η κάλυψη, σε πολύ λιγότερους και με πολύ μικρότερα όρια από ό,τι πριν και αυτό κατόπιν πίεσης των εταίρων και του τραπεζικού συστήματος. Στο Eurogroup κερδοσκόπησαν την ώρα που έλεγαν ότι μας βοηθούν και μάλιστα κερδοσκοπούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζοντας φθηνά τα ελληνικά ομόλογα και πωλώντας τα τότε στην ονομαστική τους αξία»