Tη δολοφονία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σχεδίαζε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σύμφωνα με επιστολές που βρέθηκαν στο κρησφύγετο του αρχηγού της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατό του.
Δεκαεπτά έγγραφα που βρήκαν οι αμερικανικές δυνάμεις στην τελευταία κατοικία του Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, πέρυσι στις 2 Μαΐου, δημοσιοποιήθηκαν από το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως προκύπτει, ο Μπιν Λάντεν παρέμενε προσηλωμένος στα σχέδιά του για επιθέσεις εναντίον Αμερικανών και σε ιδέες για να σκοτώσει τους ηγέτες των ΗΠΑ, βάζοντας στόχο τα αεροπλάνα που μετέφεραν τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους και τον Ομπάμα, με το επιχείρημα ότι μια δολοφονία θα έφερνε στην προεδρία έναν «εντελώς απροετοίμαστο» αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και θα βύθιζε τις ΗΠΑ στην κρίση.
«Η Αμερική είναι η κεφαλή των απίστων. Αν θέλει ο Θεός, θα μπορέσουμε να κόψουμε το κεφάλι τής Αμερικής. Μόλις κοπεί το κεφάλι, θα είναι ευκολότερο να κόψουμε τα φτερά τής Αμερικής», γράφει μεταξύ άλλων ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.
Ωστόσο τα ντοκουμέντα δείχνουν πως το δίκτυο της Αλ Κάιντα κάθε άλλο παρά αρραγές ήταν, διαψεύδοντας την κλασσική δυτική αντίληψη. Σύμφωνα με τα έγγραφα ο Μπιν Λάντεν ανησυχούσε για τις δυσλειτουργίες του τρομοκρατικού δικτύου του και για το γεγονός ότι εξαιτίας της υπερβολικής βίας έχανε την εμπιστοσύνη των απλών μουσουλμάνων. Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμιζε ότι δεν πρέπει να σκοτώνεται κανένας μουσουλμάνος «εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο».
Όπως φαίνεται ο Μπιν Λάντεν προσπαθούσε να βρει τρόπους προκειμένου να κάνει ελκυστικότερη την οργάνωση στους μουσουλμάνους ενώ σχεδίαζε ακόμη και την αλλαγή της ονομασίας της επί το «ισλαμικότερον».
«Σχεδιάζω να δημοσιοποιήσω μια δήλωση ότι αρχίζουμε μια νέα φάση για να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε. Κάνοντάς το, θα ανακτήσουμε, με το θέλημα του Θεού, την εμπιστοσύνη μεγάλου τμήματος αυτών που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους τζιχαντιστές», έγραφε το 2010.
Σε πολλές επιστολές του ο ηγέτης της Αλ Κάιντα επέκρινε τις απείθαρχες οργανώσεις του δικτύου του, οι οποίες καπηλεύονταν το όνομα της οργάνωσης προκειμένου να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς.
Σε ότι αφορά το μέτωπο της Υεμένης, ο Μπιν Λάντεν φαίνεται πως δεν είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον Ανουάρ αλ Αουλάκι, που κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τις βίαιες επιθέσεις της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και σκοτώθηκε πέρυσι σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου. Ο Αουλάκι αναφέρεται σε μια επιστολή, στην οποία ο Μπιν Λάντεν γράφει: «Ελπίζω ότι θα ενημερωθεί πως εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες από το πεδίο της μάχης στην Υεμένη, ώστε να μπορέσουμε, με τη βοήθεια του Θεού, να λάβουμε την καταλληλότερη απόφαση για να κλιμακώσουμε ή να ηρεμήσουμε την κατάσταση».
Τα 17 ντοκουμέντα είναι ηλεκτρονικές επιστολές ή σχέδια επιστολών που φτάνουν συνολικά τις 175 σελίδες στο αραβικό πρωτότυπό τους. Φέρουν ημερομηνίες από τον Σεπτέμβριο του 2006 ως τον Απρίλιο του 2011 και δεν αναφέρουν όλες ποιος τις έγραψε ή σε ποιον απευθύνονται.