Μπορεί το όνομά του να μην περιλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει μια από τις σκληρότερες μάχες του καθώς η ύφεση οδηγεί σε εντεινόμενη δυσαρέσκεια, όπως παρατηρεί σε ανάλυσή του το Politico.
Στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας «το συντηρητικό κίνημα του Ερντογάν έχει κυριαρχήσει για ένα τέταρτο του αιώνα, αλλά τώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από μια αιφνιδιαστικά συμπαγή αντιπολίτευση», σημειώνει.
«Ο Ερντογάν είναι σταθερά εδραιωμένος σε μια πανίσχυρη προεδρία μετά την επανεκλογή του πέρυσι, όμως αντιμετωπίζει τις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων ως δημοψήφισμα για το αυταρχικό του στυλ διακυβέρνησης».
Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζει μεν την εκλογική αναμέτρηση ως υπαρξιακό τεστ για τη χώρα του, αλλά καθώς η Τουρκία έχει βυθιστεί στην ύφεση και ο πληθωρισμός και η ανεργία καλπάζουν το εκλογικό σώμα, που νιώθει βαθιά τις επιπτώσεις στην τσέπη του, ανησυχεί πολύ περισσότερο για την πορεία της οικονομίας παρά για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, που επιμένει να αναδεικνύει ο Ερντογάν προς άγραν ψήφων... Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σφυγμομέτρηση του Sodev της 7ης Μαρτίου το 65% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν κύρια πηγή ανησυχίας τους την οικονομική ύφεση και πάνω από μισούς είπαν ότι θα επηρεάσει την ψήφο τους.
Δημοσκοπήσεις φέρνουν το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν να υπολείπεται στην πρωτεύουσα Άγκυρα, το βιομηχανικό κέντρο της Προύσας και τα Άδανα, ενώ στην Κωνσταντινούπολη το AKP προηγείται με διαφορά μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της περασμένης εβδομάδας.
«Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα συμβολίζουν την απίστευτη πολιτική άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία», σχολίασε στο Politico ο Σονέρ Τσαγάπταϊ, διευθυντής ερευνών για την Τουρκία στο Ινστιτούτο για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής στην Ουάσιγκτον.
«Μια απώλεια της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας θα συνιστούσε συμβολικό πλήγμα στην εικόνα του Ερντογάν ως ανίκητου ηγέτη που ουδέποτε χάνει πολιτικές μάχες».
Κρίσιμη η «μάχη της Κωνσταντινούπολης»
Στην Κωνσταντινούπολη η αντιπολίτευση υποστηρίζει από κοινού τον Εκρέμ Ιμάμογλου, τον υποψήφιο του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Ο Ιμάμογλου, δήμαρχος νυν μιας περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης, ελπίζει ότι η θρησκευτική ανατροφή του θα έχει απήχηση στους «ευσεβείς» μουσουλμάνους ψηφοφόρους, που νιώθουν παραγκωνισμένοι από το κοσμικό CHP. «Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι της Κωνσταντινούπολης βλέπουν σε μένα τους εαυτούς τους. Το υπόβαθρό μου που επιτρέπει να χτίζω γέφυρες σε μια περίοδο που επικρατεί πόλωση στην Τουρκία».
Ειδικά η απώλεια της Κωνσταντινούπολης, που αποτέλεσε από την εκλογή του στη δημαρχία το 1994 εφαλτήριο για την άνοδό του στην εξουσία, θα συνιστούσε τεράστιο πλήγμα για τον Ερντογάν, λόγος για τον οποίο αποφάσισε να επιστρατεύσει ως υποψήφιο το βαρύ πυροβολικό του AKP, τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Τα φαραωνικά project της Πόλης εντάσσονται σε ένα σύστημα πολιτικής παρέμβασης με τους δήμους να μοιράζουν συμβάσεις και θέσεις εργασίας σε φίλα κείμενες επιχειρήσεις. «Τα τεράστια αναπτυξιακά σχέδια της Κωνσταντινούπολης αποτελούν μέρος ενός λίαν επικερδούς ανταποδοτικού συστήματος και μια ήττα θα σήμαινε την απώλεια σημαντικών κεφαλαίων που ρέουν σε φιλοκυβερνητικές επιχειρήσεις», λέει ο Τσαγάπταϊ.
Η Μπαχάρ, μια 29χρονη μαντιλοφορούσα νοικοκυρά, πήγε την περασμένη εβδομάδα σε προεκλογική συγκέντρωση του Ιμάμογλου και ετοιμάζεται για πρώτη φορά να ψηφίσει CHP. «Είναι μια στροφή 180 μοιρών για μένα», λέει. «Αλλά δεν φοβάμαι την αλλαγή. Όταν δεν έχω λεφτά να πάω να ψωνίσω στην αγορά, τι να φοβηθώ πια;»