Ασφυξία στην αγορά και αβεβαιότητα στα νοικοκυριά - iefimerida.gr

Ασφυξία στην αγορά και αβεβαιότητα στα νοικοκυριά

Ασφυξία στην αγορά και αβεβαιότητα στα νοικοκυριά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μισογεμάτο ή μισοάδειο είναι το ποτήρι του ΙΟΒΕ; Το ερώτημα ανακύπτει από την ανάγνωση των δεικτών οικονομικής συγκυρίας που χρησιμοποιεί το Ίδρυμα, καθώς από τη μια μεριά δείχνουν σταθεροποίηση ή ακόμα και βελτίωση αλλά από την άλλη η απαισιοδοξία των νοικοκυριών είναι διάχυτη, καθώς οι αβεβαιότητες για τη πορεία της οικονομίας είναι μεγάλες και οι προβληματισμοί για την υλοποίηση του προγράμματος πολύ ισχυροί.

Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης που μετρά το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στο 77,3 από το 74,9 τον Ιανουάριο κι αυτό όπως τονίζουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ ενδεχομένως να οφείλεται στη τάση ενίσχυσης της αισιοδοξίας που παρατηρείται πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές, καθώς ο δείκτης αβεβαιότητας παραμένει στα ύψη κι αυτό αποτυπώνεται κυρίως στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος μπορεί να σημείωσε ελαφρά άνοδο στο - 78,7 από - 80,1 τον Ιανουάριο, αλλά τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν πρώτα με διαφορά στην ευρωπαϊκή κλίμακα απαισιοδοξίας. Είναι ενδεικτικό ότι το 77% προβλέπει αισθητή επιδείνωση της οικονομίας, το 87% θεωρεί μη πιθανή ή καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 86% προβλέπει αισθητή αύξηση της ανεργίας!

Την ίδια ώρα η αγορά αγωνιά και προσβλέπει στα πρώτα κονδύλια από το δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους περίπου 5 δισ ευρώ, τα οποία αναμένονται εντός του καλοκαιριού, προκειμένου να μπορέσει το Δημόσιο να ξεπληρώσει τις οφειλές του που αυξάνονται μήνα με το μήνα, ενώ ελπίδες για βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας έδωσε και η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τη τονωτική ένεση των 18 δισ ευρώ ως προκαταβολή στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπερνάνε τα 6,3 δισ ευρώ έχοντας αυξηθεί κατά 602 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους. Την ίδια ώρα οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ υπολογίζονται στα 3 δισ ευρώ, με περίπου 1 δισ ευρώ να αφορά στις υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί άρα είναι δυνατή η άμεση επιστροφή.

Ενδεικτικό των συνθηκών ασφυξίας στην αγορά είναι το ότι τα υπόλοιπα δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν μειωθεί κατά 3,4 δισ ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο, ενώ τα "κόκκινα" δάνεια έφτασαν στα 39,5 δισ ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 12 δισ ευρώ μέσα σε έναν χρόνο! Από την άλλη πλευρά, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 8,9 δισ ευρώ από την αρχή του χρόνου αν και χαρακτηρίζεται θετικό το ότι τον Μάρτιο υπήρξε αύξηση κατά περίπου 1 δισ ευρώ. Όσον αφορά, δε, στα... φέσια, δηλαδή στις ακάλυπτες επιταγές και στις απλήρωτες συναλλαγματικές, ήδη ξεπέρασαν τα 559 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ