Ενστάσεις για την νέα ρύθμιση περί των κόκκινων δανείων εξέφρασαν αρμόδιοι φορείς κατά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ωστόσο προκέκυψε και μια σημαντική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας καθώς ο Γιάννης Δραγασάκης συντάσσεται με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.
Ο Γιάννης Δραγασάκης απαντώντας στη θέση της Ντόρας Μπακογιάννη για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη σε μια τέτοια σκέψη και κάλεσε μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει τροπολογία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί αύριο στην ολομέλεια της βουλης.
«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τη σκέψη επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών.
Έχουμε ζητήσει από το 2016 να προχωρήσουν σε επιβράβευση οι τράπεζες και το μόνο ίδρυμα που αποδέχτηκε ήταν το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων το οποίο επιστρέφει το 20% των τόκων στου συνεπείς δανειολήπτες.
Εμείς πολιτικά συμφωνούμε με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη και ενθαρρύνω τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να ετοιμάσουν μία τροπολογία για να τη συζητήσουμε. Δεν θεωρώ ότι η τράπεζα της Ελλάδος έχει αντίρρηση γιατί θα γίνει με τρόπο που δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, είμαστε εδώ να το δούμε.»
Ωστόσο, η γενική γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, έδειξε να διαφωνεί με αυτή τη στάση του κ. Δραγασάκη λέγοντας «εμείς δεν θα θέλαμε να δούμε αυτό το θέμα πριν έχουμε τα συνολικά στοιχεία».
Η παρέμβαση αυτή της κ. Απαλλαγάκη προκάλεσε εκ νέου τοποθέτηση του κ. Δραγασάκη, ο οποίος είπε ότι εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης
«Εκφράζω την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, δεν το απορρίπτουμε, μπορείτε να πάρετε και μία εμπειρία από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων».
Ενστάσεις από εκπροσώπους τραπεζών και φορείς
Ταυτόχρονα, αποκαλυπτικά στοιχεία για τα «κόκκινα δάνεια» που θα ρυθμιστούν αλλά και ενστάσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εξέφρασαν αρμόδιοι φορείς.
Η γενική γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το πόσα δάνεια θα μπορούσαν να υπαχθούν στο νέο νόμο που φέρνει η κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία, ήταν αποκαλυπτική λέγοντας ότι το νέο πλαίσιο αφήνει εκτός προστασίας το 30% – 40% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
«Τα δάνεια που θα μπορούσαν να υπαχθούν στο νομό σε απόλυτο αριθμό είναι 11 δισ. Το ποσό αυτό μεταφραζόμενο σε αριθμό δανειοληπτών είναι περίπου 150.000 Και σε ποσοστό δανειοληπτών είναι γύρω στο 60% με 70% στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια. Το 75% των ανθρώπων χρωστάει μέχρι 150.000».
Η κ. Απαλαγάκη ανέφερε ακόμα ότι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι περίπου το 25% των δανειοληπτών. «Ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών είχε περιουσία, είχε τη δυνατότητα και έτσι σχηματίζεται η κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών από την αποδελτίωση των δεδομένων».
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση της κ. Απαλαγάκη για τους συνεπείς δανειολήπτες. «Οι συνεπείς δανειολήπτες αυτοεπιβραβεύονται γιατί έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και δεν πληρώνουν τόκους στη εφορία επειδή πληρώνουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους» είπε.
Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας Ηλίας Πλασκοβίτης εκτίμησε ότι συνολικά θα ρυθμιστούν περί τα 8,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων δανείων από τα συνολικά 85 δισεκατομμύρια. «Οι άνθρωποι που θα περιέλθουν στις διατάξεις θα είναι σαφώς λιγότεροι. Κάτω από το 10% (σ.σ. σε σχέση με την αντιστοιχία 1 προς 10 του ύψους των ληξιπρόθεσμων δανείων)» είπε. Πρόσθεσε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις, εκτίμησε ωστόσο ότι με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα.
Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών Μιχαήλ Κούβαρης χαρακτήρισε αρκετά χαμηλό το όριο των 130.000 ευρώ αναφορικά με τα κριτήρια της επιλεξιμότητας. Ειδική αναφορά έκανε στο πλαφόν στις καταθέσεις, υπογραμμίζοντας πως συχνά πρόσωπα μεγάλης ηλικίας βάζουν συνδικαιούχους άλλα πρόσωπα, κάτι που μπορεί να αφήσει πολλά άτομα εκτός ρύθμισης.
Για «υποχώρηση» σε σχέση με το νόμο Κατσέλη έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός: «Η οφειλή των 130.000 ανά πιστωτή δημιουργεί αδικίες και ανισότητες» είπε και σημείωσε πως «το όριο των 80.000 ευρώ για τη λοιπή περιουσία είναι πολύ μικρό ποσό».