«Μίνι συνάντηση κορυφής» στο Μέγαρο των Ηλυσίων διοργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν για την υποδοχή του Σι Τζινπίνγκ, έχοντας στο πλευρό του τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να καθορίσουν τις βάσεις της νέας ευρωκινεζικής συνεργασίας.
Η πρόκληση για την Ευρώπη είναι πως να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με την Κίνα που αυξάνει διαρκώς την παγκόσμια επιρροή της.
« Ο κόκκινος αυτοκράτορας αφύπνισε τη γηραιά Ευρώπη», υπογραμμίζει ο γαλλικός Τύπος, εστιάζοντας στο κοινό μέτωπο που εμφάνισαν οι Ευρωπαίοι και στο κάλεσμα του Γάλλου προέδρου προς τον Κινέζο ομόλογό του να σεβαστεί την ενότητα της ΕΕ και τις αξίες της καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την επενδυτική του πολιτική για να διαιρέσει τις χώρες της Ευρώπης.
«Έχουμε διαφορές... Κανείς από εμάς δεν είναι αφελής», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Όμως σεβόμαστε την Κίνα...και περιμένουμε φυσικά από τους μεγάλους εταίρους μας να σεβασθούν και εκείνοι την ευρωπαϊκή ενότητα, όπως και τις αξίες της».
Οι Ευρωπαίοι ήθελαν με την τετραμερή αυτή συνάντηση να στείλουν μήνυμα ενότητας και τη βούληση για αμοιβαιότητα στις συναλλαγές, βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο «νέο δρόμο του μεταξιού», το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Σι Τζινπίνγκ. Εξ’ ου και η νέα έκκληση απο μέρους του προέδρου της Κομισιόν για αύξηση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά της Κίνας «Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να έχουν τον ίδιο βαθμό πρόσβασης στην κινεζική αγορά, όπως έχουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε ότι Ευρώπη και Κίνα «προχωρούν μαζί», παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές βρίσκονται σε «ανταγωνισμό» και ζήτησε οι σχέσεις τους «να μην διέπονται από καχυποψία».
«Βέβαια, υπάρχουν σημεία διαφωνίας, ανταγωνισμού, αλλά πρόκειται για θετικό ανταγωνισμό...Προχωρούμε μαζί. Δεν πρέπει η καχυποψία να μας κάνει να κοιτούμε αδιάκοπα προς τα πίσω», είπε.
Και οι τέσσερις ηγέτες επεσήμαναν την ανάγκη μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι η ΕΕ «θέλει να έχει έναν ρόλο στην πρωτοβουλία του «νέου δρόμου του μεταξιού». Και σημείωσε ότι η Ένωση παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, γιατί αν καταρρεύσουν θα υπάρξουν επιπτώσεις τόσο για την ΕΕ όσο και τη Γερμανία.
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων
Γαλλία και Κίνα ανακοίνωσαν χθες τη σύναψη δεκάδων επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ άλλων στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, των πολιτισμικών ανταλλαγών και της πράσινης ενέργειας, ενώ το Πεκίνο δεσμεύτηκε να αγοράσει 290 A320 και άλλα δέκα A350 από την Airbus. Η παραγγελία -αρχικά για 184 Α320 για 13 κινεζικές αεροπορικές εταιρείες- είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά στη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν στην Κίνα τον Ιανουάριο του 2018.
Όλες οι συμφωνίες, μεταξύ άλλων και μία για εξαγωγές κατεψυγμένων κοτόπουλων από τη Γαλλία στην Κίνα, αγγίζουν το ποσό των 40 δισ. δολαρίων.
Νωρίτερα, στον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε την Ιταλία, που έγινε η πρώτη χώρα μέλος της ομάδας των 7 (G7) που εντάχθηκε στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πεκίνου «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», ενώ υπεγράφησαν συνολικά 29 συμφωνίες ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός δίκτυου λιμανιών, ενεργειακών εγκαταστάσεων και όχι μόνο με στόχο τη σύνδεση Κίνας και Ευρώπης.
Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες στις 9 Απριλίου.