«Καραμανλικοί» μπαίνουν σφήνα, εναντίον της ΝΔ: Τι συμβαίνει στη δεξιά πολυκατοικία - iefimerida.gr

«Καραμανλικοί» μπαίνουν σφήνα, εναντίον της ΝΔ: Τι συμβαίνει στη δεξιά πολυκατοικία

ND
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ελιγμός του ΣΥΡΙΖΑ να καθιερώσει την απλή αναλογική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (για να δυσκολέψει τον αμιγή έλεγχο Δήμων και Περιφερειών από πολιτικούς του αντιπάλους), ήταν αναμενόμενο να «παροτρύνει» αρκετές προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες ατόμων στο περιθώριο της πολιτικής. Και «ανταρσίες» εντός των κομμάτων.

Το φαινόμενο, όμως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην «δεξιά πολυκατοικία». Υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί «άρχοντες», αλλά και υποψήφιοι πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές, αναδύονται στην επικαιρότητα, μάλιστα με ένα ιδιαίτερο «χαρακτηριστικό»: όχι μόνο όσο ήταν ενταγμένοι στην ΝΔ είχαν διακριτούς και προβεβλημένους ρόλους, αλλά σχεδόν το σύνολο αυτών που διαχωρίζουν την θέση και την στάση τους, εθεωρούντο μέχρι σήμερα του «Καραμανλικού περιβάλλοντος». Πολλοί, δε, του πολύ στενού.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης, στενός συνεργάτης και υπουργός του Κώστα Καραμανλή, για μεγάλο διάστημα «εν αποστρατεία» από το πολιτικό σκηνικό, κατέθεσε αίτηση στον Άρειο Πάγο για την ίδρυση κόμματος, των «Ελλήνων Ριζοσπαστών», στο οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής δεν έχουν διαψευσθεί, θα μετέχουν, ίσως και ως συνιδρυτές, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, η Κατερίνα Παπακώστα (νυν... υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, εκ μεταγραφής...) και πιθανότατα και ο Ευάγγελος Αντώναρος, που το τελευταίο αρκετό διάστημα έχει διακριθεί για την οξύτατη κριτική που ασκεί στην σημερινή ΝΔ, αλλά και για την πολυεπίπεδη «στήριξη» που παρέχει σε διάφορες ΣΥΡΙΖΑϊκές εκδηλώσεις.

Οι κ.κ. Αντώναρος και Σπηλιωτόπουλος, επί μακρό δεξί χέρι του Κώστα Καραμανλή και κυβερνητικοί του εκπρόσωποι (και υπουργοί...) διατήρησαν τις στενές σχέσεις μαζί του επί μακρόν και μετά τις εκλογές του 2009. Ιδίως ο πρώτο, μάλιστα, εθεωρείτο μετά την ήττα Καραμανλή στις εκλογές, ότι όταν μιλάει ή κάνει δηλώσεις, «εκφράζει», κατά κάποιο τρόπο, τις απόψεις «του Κώστα», με τον οποίον συναντιόταν σχεδόν καθημερινά. Όσο για την κ. Παπακώστα, η ίδια προ καιρού είχε δηλώσει ότι «ανήκει στην καραμανλική σχολή»...

Δεν είναι, όμως, οι μόνοι «καραμανλικοί» που έφυγαν από την ΝΔ και αναζητούν την αυτόνομη...δεξιόφυγη πορεία.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης, φίλος, συνεργάτης και υπουργός του Καραμανλή (που τον είχε στηρίξει, κι’ όλας, στην ΔΕΘ για το προκλητικό «ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό...»), μετά από μεγάλη αποχή από τα πολιτικά δρώμενα, αποφάσισε... ξαφνικά να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων, «κόντρα» στην επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ στο πρόσωπο του Κώστα Μπακογιάννη. Ανάλογη απόφαση πήρες και ο (επίσης φίλος και υπουργός του Καραμανλή) Γιώργος Ορφανός , που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, παρά ο γεγονός ότι εκεί επίσημος υποψήφιος της ΝΔ είναι ο κ. Ταχιάος.

Με τον συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού, που στηρίζεται από το ΚΙΝ.ΑΛ, κατεβαίνει και ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, πρώην βουλευτές της ΝΔ (με την κυβέρνηση επίσης του Κώστα Καραμανλή) και για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, με τα επίσημα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Στην ΝΔ, παρατηρούν όλες αυτές τις κινήσεις με ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν «ζημιά» στις επικείμενες εκλογές- αυτοδιοικητικές και βουλευτικές, με δεδομένο τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έχουν δώσει σ’ αυτές τις αναμετρήσεις. Πιστεύουν ότι τα ονόματα που «παίζουν», είναι ή δυσαρεστημένοι «παρελθουσών χρήσεων», ή κινούνται από προσωπικές φιλοδοξίες και εμμονή να παραμένουν στο πολιτικό προσκήνιο.

Στις κλειστές συσκέψεις, όμως, και στον επιτελικό σχεδιασμό, υπάρχει ένας -έστω χαμηλών τόνων- προβληματισμός για την δια της σιωπής ανοχή αυτών των «διαφοροποιήσεων» των συγκεκριμένων πολιτευτών από πλευράς Κώστα Καραμανλή , που είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να βρει τον τρόπο που του προσιδιάζει αν όχι να στιγματίσει αυτές τις «ανταρσίες», να πάρει αποστάσεις από αυτές και να τις αποσυνδέσει από το όνομά του.

Από τον Γενάρη του 2015 (ίσως και νωρίτερα, κατά την προεκλογική περίοδο), κυκλοφορούν μετ’ επιτάσεως πληροφορίες και ενδείξεις για...«καραμανλική συνιστώσα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του κ. Τσίπρα να στηρίξει Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η τοποθέτηση και η διατήρηση επί μια τετραετία στο υπουργείο Δικαιοσύνης του κ. Παπαγγελόπουλου (διοικητή της ΕΥΠ επί Κώστα Καραμανλή...) και -κυρίως- η εντυπωσιακή απουσία της παραμικρής κριτικής για τα πεπραγμένα (χρέος, ελλείμματα, προσλήψεις, διοικητική απορρύθμιση) του πρώην πρωθυπουργού από πλευράς κυβέρνησης, έχουν προκαλέσει εύλογες απορίες.

Μόνο τώρα, λίγες εβδομάδες πριν από τις κάλπες, και ως «χειρονομία» για την επιχειρούμενη «κεντροαριστερή διεύρυνση» και... άλωση του ΚΙΝ.ΑΛ, έχει αρχίσει κάποια προσεκτική, «σεμνή και ταπεινή» κριτική της περιόδου Κώστα Καραμανλή.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν... αβαντάρουν τις κινήσεις διαφοροποίησης νεοδημοκρατικών- καραμανλικών προσώπων. Με την προσδοκία, αυτές οι αποσχίσεις, να συμβάλλουν στο να μην εξασφαλίσει η ΝΔ την αυτοδυναμία. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι η κρατική ΕΡΤ... συνόδευσε και κάλυψε «ζωντανά» την κατάθεση της αίτησης ίδρυσης κόμματος του κ. Τσιτουρίδη, και φιλοξένησε και δηλώσεις του έξω από τον Άρειο Πάγο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ