Η γιορτινή διάθεση του αστυνόμου Κώστα Χαρίτου για το πιο χαρούμενο γεγονός της ζωής του επισκιάζεται με την είδηση του φόνου ενός άμεμπτου επιχειρηματία με φιλανθρωπική δράση. Αυτός είναι ο κορμός του νέου βιβλίου του Πέτρου Μάρκαρη.
Στο νέο βιβλίο, απροσδόκητες αλλαγές κατακλύζουν την προσωπική και την επαγγελματική ζωή του αστυνόμου Κώστα Χαρίτου.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας για την εξιχνίαση του εγκλήματος έχει να αντιμετωπίσει κι άλλους φόνους. Ενός διευθυντικού στελέχους της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρείας, ενός διευθυντικού στελέχους της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας, ενός στελέχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός στελέχους του ΔΝΤ.
Το καινούργιο μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη με τον αγαπημένο ήρωα του κοινού, αστυνόμο Χαρίτο, ρίχνει φως, για ακόμα μια φορά, στα παρασκήνια των κέντρων αποφάσεων που η φιλολαϊκή πολιτική τους στην πραγματικότητα είναι βιτρίνα.
Τίτλος του «Η Εποχή της Υποκρισίας» και κυκλοφορεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.
«Πατέρας» του αστυνόμου Χαρίτου. Του οικογενειάρχη αστυνομικού που έχει «σούζα» την ομάδα του και ταγμένος στο καθηκον αποκαλύπτει και τις πιο δύσκολες αποστολές, ενώ υποκύπτει σε κάθε λέξη της αγαπημένης του Αδριανής.
Τα μυθιστορήματά του «Νυχτερινό δελτίο», «Άμυνα ζώνης», με τα οποία έγινε γνωστότερος, αλλά και «Ο Τσε αυτοκτόνησε» που έχουν πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Κώστα Χαρίτο και κυκλοφορούν μεταφρασμένα στη Γερμανία και την Ιταλία, με σημαντική επιτυχία, στη Γαλλία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε το 1937 στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε οικονομικά στη Βιέννη.
Εχει γράψει θεατρικά έργα και σενάρια ελληνικών τηλεοπτικών σειρών. Έχει μεταφράσει έργα πολλών Γερμανών δραματουργών, όπως του Μπρεχτ και του Γκαίτε.
Έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών του.
Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Περαίωση, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2011), Ληξιπρόθεσμα δάνεια, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2010), Παλιά, πολύ παλιά, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2008), Κατ’ εξακολούθηση, αυτοβιογραφικές ιστορίες (Αθήνα 2006), Βασικός Μέτοχος, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2006), Η Αθήνα πρωτεύουσα των Βαλκανίων, διηγήματα (Αθήνα 2004), Ο Τσε αυτοκτόνησε, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2003). Έλαβε μέρος, με διηγήματά του, και στους τέσσερις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008, 2009 και 2011), καθώς και στο συλλογικό τόμο Το στίγμα της εποχής μας (2010).
Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 14 γλώσσες.
Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο Deutscher Krimipreis (3η θέση στην κατηγορία Διεθνούς Λογοτεχνίας) για το μυθιστόρημά του Live!.
Για το λογοτεχνικό και μεταφραστικό του έργο, ο Πέτρος Μάρκαρης βραβεύτηκε τον Μάιο του 2014 με τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα.
Ο Πέτρος Μάρκαρης έχει γράψει επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ ασχολείται και με τη μετάφραση από τα τουρκικά και τα γερμανικά.