Η αρχή «έπεα πτερόεντα» δεν ισχύει όταν μιλάς σε μία τηλεμαχία, την οποία παρακολουθούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι! Στον απόηχο του debate Σαρκοζί- Ολάντ, σχολιάζονται ευρύτατα δυο «χονδροειδείς» ανακρίβειες που εκστόμισε ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η αντιπαράθεση των δυο υποψηφίων «ήταν ορισμένες στιγμές πολύ τεχνική, σε σημείο που οι τηλεθεατές δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ανταλλαγή αριθμών και στατιστικών στοιχείων». Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Σαρκοζί μπορούσε να νιώθει βέβαιος ότι δεν θα υπέπιπταν στην αντίληψη μεγάλου αριθμού τηλεθεατών τα δυο ψέμματα που είπε, για την οικονομία.
Τα ... τσεκάρισε όμως ο οικονομολόγος Τομά Πικετί, τα κατέγραψε η «Liberation» και τώρα επιβαρύνουν τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας.
Ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι από το 2000 μέχρι και το 2002 το εξωτερικό εμπόριο της Γαλλίας ήταν πλεονασματικό και εκινείτο στα ίδια επίπεδα με τη Γερμανία. Το αντίθετο ισχυρίστηκε ο κ. Σαρκοζί. «Αντιθέτως, σήμερα η Γαλλία γνωρίζει το μεγαλύτερο έλλειμμά της από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου», προσθέτει ο κ. Πικετί.
Η δεύτερη ανακρίβεια που χρεώθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος και την οποία ... έκανε βούκινο ο εν λόγω οικονομολόγος, αφορά τον ισχυρισμό ότι ο κ. Σαρκοζί δεν ευνόησε με την οικονομική του πολιτική τα μεγάλα εισοδήματα. Επισημαίνει ο κ. Πικετί: «Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μείωσε τη φορολογία των πολύ υψηλών εισοδημάτων- κι αυτό, εν μέσω της κρίσης!»
Μιμήθηκε τη Ρουαγιάλ, στο λάθος του 2007
Σύμφωνα με αναλυτές που ακτινογραφούν το debate κάνοντας και «δεύτερες σκέψεις», ο κ. Σαρκοζί έκανε δυο λάθη, από αυτά που συνήθως προκαλούν δυσμενείς εντυπώσεις. Δοθέντος ότι τα σφάλματα που του καταλογίζονται ήταν στο χέρι του να τα αποφύγει, θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε «αυτογκόλ».
Πρώτο «αυτογκόλ»: Η επιθετικότητά του, ορισμένες στιγμές εξελισσόταν σε εκνευρισμό και απώλεια ψυχραιμίας. Ο «Guardian» θεωρεί άσχημη στιγμή του απερχόμενου προέδρου εκείνη, κατά την οποία ο κ. Σαρκοζί άρχισε να φωνάζει πως ο Φρανσουά Ολάντ έλεγε ψέμματα.
Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι ο κ. Σαρκοζί έδειξε «ψυχολογικά αποσταθεροποιημένος» και υπενθυμίζει κάτι: Το 2007, στο αντίστοιχο debate των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, η αντίπαλος του κ Σαρκοζί, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, έχασε τις εντυπώσεις, όταν εκνευρίστηκε. Τότε θεωρήθηκε ότι κέρδισε πόντους ο κ. Σαρκοζί, λέγοντάς της: «Χάνετε την ψυχραιμία σας. Και πρέπει να είναι ήρεμος κανείς αν θέλει να γίνει Πρόεδρος».
Αυτή τη φορά, εκνευρισμένος έδειξε ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς. Κι όταν δεν φαινόταν ... ακριβώς οργισμένος, έδειχνε αρκετά νευρικός. Υπερκινητικός, σήκωνε συχνά τους ώμους του, εκινείτο στην καρέκλα του. Όλα όσα δεν επιτρέπουν σε έναν πολιτικό να δείχνει σίγουρος για τον εαυτό του.
«Ηταν σαν να έχει παραιτηθεί...»
Δεύτερο «αυτογκόλ»:
Ασύμβατη προς την επιθετικότητα που έδειξε ο κ. Σαρκοζί κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του debate, ήταν η απροθυμία του να αντιδράσει στην «πρόκληση» του κ. Ολάντ, στο τέλος. Τότε, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών είπε επανειλημμένως τη φράση «εγώ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Ο κ. Σαρκοζί θα μπορούσε να τον διακόψει και να του πει ότι προκαταλαμβάνει την απόφαση των Γάλλων. Θα είχε έτσι και μια ευκαιρία να προσάψει στον αντίπαλό του υπεροψία – κατηγορία την οποία συχνά διατύπωσαν εναντίον του οι Σοσιαλιστές. Δεν το έκανε. Σώπασε, «σαν να είχε ήδη παραιτηθεί», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο Guardian.
«Σε αδρές γραμμές, η τηλεμαχία αυτή ήταν η πιο σκληρή από το 1988», σημειώνει ο πολιτειολόγος Αλέν Ντιαμέλ. Κανένας από τους δυο δεν κατατρόπωσε τον άλλον. Ο κ. Σαρκοζί όμως ήταν αυτός που έπρεπε να καλύψει «χαμένο έδαφος». Η «ισοπαλία» δεν τον ευνοούσε, χρειαζόταν μια καθαρή επικοινωνιακή νίκη. Όταν χρειάζεσαι επειγόντως τηλεοπτική νίκη, αν μη τι άλλο δεν έχεις περιθώρια για «αυτογκόλ»...