Ενα «νέο κύμα εντάσεων» στη Μέση Ανατολή φοβάται η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.
«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» προειδοποίησε η εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.
Την ίδια ώρα, η Συρία χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα εδάφη.
«Η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε διαθέσιμο μέσο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
«Η απόφαση αυτή… καθιστά τις ΗΠΑ βασικό εχθρό των Αράβων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η Τουρκία θεωρεί την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν απαράδεκτη και θα αναλάβει δράση κατά της απόφασης αυτής, μεταξύ άλλων ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ έδειξαν ότι δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Εντούτοις, αυτή η απόφαση δεν νομιμοποιεί, με οποιοδήποτε τρόπο, την ισραηλινή κατοχή (των Υψωμάτων του Γκολάν)» έγραψε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο Twitter.
The US has once again ignored international law. However, this decision will never legitimize Israeli occupation. On the contrary, it will further increase tensions in the region by preventing peace efforts in the Middle East.
ΟΗΕ: Το καθεστώς στο Γκολάν δεν έχει αλλάξει
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «σαφής ότι το καθεστώς του Γκολάν δεν έχει αλλάξει» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, στον απόηχο της αναγνώρισης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των Υψίπεδων του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος.
«Η πολιτική των ΗΕ στο Γκολάν αντικατοπτρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει» επισήμανε ο Ντουζαρίτς.
Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από το 15μελές σώμα το 1981, προέβλεπε ότι «η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία του και τη διοίκησή του στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν είναι άκυρη και χωρίς διεθνή νομική επίδραση».
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διατύπωσε, μέσω του εκπροσώπου του, τη «βαθιά ανησυχία» του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση