Ένα ανατριχιαστικό σχέδιο του «Ισλαμικού Κράτους» για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη ήρθε στο φως μετά την απώλεια και του τελευταίου προπυργίου του στη Συρία.
Σ’ έναν σκληρό δίσκο που πέταξαν τζιχαντιστές του ISIS, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μάχη στην έρημο, ντοκουμέντα αποκαλύπτουν λεπτομέρειες του σχεδίου για ένα «Γραφείο Διεθνών Σχέσεων για το Τμήμα Επιχειρήσεων στην Ευρώπη», υπεύθυνο για τη διοργάνωση, χρηματοδότηση και εξοπλισμό τρομοκρατικών επιθέσεων, δηλαδή για τη δημιουργία «πυρήνων κροκοδείλων» όπως αποκαλούνται σε Συρία και Δύση με στόχο την εξόντωση των «εχθρών του Θεού ».
Από επιστολή που περιήλθε σε γνώση των Κυριακάτικων Τάιμς του Λονδίνου ανώτερο στέλεχο της τρομοκρατικής οργάνωσης, ονόματι Αμπού Ταχέρ αλ Τατζίκι, προκύπτει ότι είπε σε τοπικά ηγετικά στελέχη του «χαλιφάτου» ότι ήταν σε επαφή με «άτομα που θέλουν να εργαστούν σε τομείς πολύ πέραν του Ισλαμικού Κράτους».
Ο αλ Τατζίκι ζήτησε άδεια εγκαθίδρυσης του νέου «γραφείου» και πρόσθεσε: «προτού φέρουν σε πέρας τις επιχειρήσεις θα μας στείλουν τους στόχους, εφόσον οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ασφαλείς. Ειδάλλως θα προχωρήσουν. Και αν θέλει ο Αλλάχ θα ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα όσων το επιθυμούν».
Άλλες επιστολές του ίδιου αποστολέα αναφέρουν τη δυνατότητα χρήση πυρήνων εν υπνώσει στη Συρία για δολοφονίες και απαγωγές στόχων που θα επιλέξουν ηγετικά στελέχη του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ ένα έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς την ιεραρχική δομή πυρήνων στη βορειοανατολική Συρία, μεταξύ των οποίων μαχητές και κατασκευαστές βομβών. «Κάθε άτομο που συνιστά απειλή για το Ισλαμικό Κράτος, τον χαλίφη ή τον υπαρχηγό του, αρκεί να μας στείλετε τη φωτογραφία του, τον τόπο διαμονής του και τον αριθμό του. Και μετά περιμένετε να σας στείλουμε το βίντεο με το φόνο του, αν θέλει ο Αλλάχ», σημειώνεται στην επιστολή.
Τα έγγραφα αναφέρουν ότι καθυστέρησε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης, τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και παραμένει ασαφές αν οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν ποτέ επισήμως σε στελέχη του ISIS.
Οι Κούρδοι και οι Άραβες σύμμαχοί τους στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν ορκιστεί να εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν πυρήνες εν υπνώσει των τζιχαντιστών μετά από βομβιστικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν κατά μαχητών τους και μελών του διεθνούς υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του ISIS.
Μυστικές υπηρεσίες δυτικών ως επί το πλείστον χωρών έχουν εδώ και καιρό προβλέψει ότι μετά την απώλεια του «χαλιφάτου» του σε Ιράκ και Συρία το «Iσλαμικό Κράτος» θα επιδιώξει με θεαματικές τρομοκρατικές επιθέσεις να συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για να συνεχίσει να κρατά τα ηνία του τζιχάντ («Ιερού Πολέμου»). Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος της οργάνωσης μέσω προπαγανδιστικών της δικτύων με ηχητικό του μήνυμα κάλεσε τους οπαδούς του ISIS σε επιθέσεις αντιποίνων μετά το μακελειό στα δύο τεμένη του Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.
Στη Βρετανία ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ προειδοποίησε ότι «δεν θα πρέπει να εκληφθεί η απώλεια όλων των εδαφών του ISIS ως οριστική ήττα». «Καθώς ωθούνται στην απόκρυψη, υιοθετούν αντάρτικες τακτικές και σχηματίζουν κρυφά δίκτυα», έγραψε ο επικεφαλής του Φόριν Όφις στους Κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου. Και συνέχισε: «Η επιβίωση της διεστραμμένης, δολοφονικής ιδεολογίας τους δεν εξαρτάται από την απώλεια εδαφών. Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να συγκεντρώνουν χρηματικά ποσά και να διαδίδουν την προπαγάνδα που ενθάρρυνε νεαρά άτομα στη Βρετανία, όπως η Σαμίμα Μπέγκουμ, με τόσο ολέθριες συνέπειες».
Τις φονικότερες επιθέσεις του ISIS στην Ευρώπη, εκείνες του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, διηύθυνε η ηγεσία της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης και την έφερε σε πέρας πυρήνας μαχητών που είχαν εκπαιδευτεί και πολεμήσει στη Συρία. Άλλοι πυρήνες εξαρθρώθηκαν σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου εντοπίστηκαν Ιρακινοί και Σύριοι αιτούντες άσυλο να σχεδιάζουν βομβιστικές επιθέσεις.
Άλλες όμως επιθέσεις, όπως αυτές στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ το 2017 πιστεύεται ότι δεν τις κατηύθυνε ο ISIS, αλλά τις έφεραν σε πέρας οπαδοί του.
Όπως και η Αλ Κάιντα πριν απ’ αυτό, το «Ισλαμικό Κράτος» στράφηκε στο αντάρτικο στο Ιράκ, τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας, όπου δραστηριοποιούνται μαχητές του. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα μέσω των προπαγανδιστικών της δικτύων η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για φόνους σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και η Σομαλία.
Η δρ Κάριν φον Χίπελ, πρώην προσωπάρχης του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου στον Παγκόσμιο Συνασπισμό αντιμετώπισης του «Ισλαμικού Κράτους» είπε ότι η πτώση του τελευταίου προπυργίου του στο Μπαγκούζ της βορειοανατολικής Συρίας είναι σημαντικό ορόσημο, «αλλά παραμένουν τεράστια απειλή. Πολλές χιλιάδες τζιχαντιστές θα παραμείνουν στο Ιράκ και τη Συρία, θα κρυφτούν, θα εξαπολύουν ασύμμετρες επιθέσεις, όπως ήδη κάνουν και στις δύο χώρες.
Αυστηρή προειδοποίηση ότι η απώλεια των εδαφών του ISIS δεν είναι το τέλος του κι ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος» παραμένει απηύθυνε και ο διευθυντής Μελετών Διεθνούς Ασφάλειας στο Royal United Services Institute (RUSI), Ραφαέλο Παντούτσι. «Ο κίνδυνος είναι μήπως καταλήξουμε σ’ αυτό που συνέβη στο Ιράκ το 2009, όταν φύγαμε και αφήσαμε τις ντόπιες Αρχές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, πράγμα που δημιούργησε ένα κενό και δημιουργήθηκε έτσι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεφύτρωσε η οργάνωση αυτή (...) Ένα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τα δίκτυα ξένων μαχητών. Κάποια θα συνεχίσουν τον αγώνα, κάποια θα σβήσουν, κάποια θα μετακινηθούν σε άλλα πεδία μαχών, αλλά κάποια θα παραμείνουν συνδεδεμένα και θα γυρίσουν στις χώρες προέλευσής τους, όπου μπορούν να εμπνεύσουν την επόμενη γενιά τζιχαντιστών...»