Η φετινή 25η Μαρτίου είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να καταρρεύσει ο μύθος της... «δύσκολης σκορδαλιάς».
Στην πραγματικότητα χρειάζονται μόλις 15 λεπτά «δουλειάς» για να συνοδεύσουμε με σκορδαλιά τον λαχταριστό μπακαλιάρο μας, όπως στην εύκολη και χορταστική συνταγή που προτείνει το iefimerida, με κουρκούτι, στον φούρνο!
Τα υλικά που χρειάζονται για την αυθεντική σκορδαλιά:
- 1 κιλό πατάτες
- 1-1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Μισό φλιτζάνι ξύδι (από κρασί)
- 3-4 ή και παραπάνω σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελιές (για το σερβίρισμα)
- Δυο κουταλιές χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
Σκεύη που θα χρειαστούν:
- Πρέσα σκόρδου (πιρούνι εναλλακτικά)
- Πρέσα πουρέ ή ραβδομπλέντερ χειρός (πιρούνι εναλλακτικά)
Θέλει μόνο 15 λεπτά... δουλειά!
Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
-Βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει
-Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα
-Τις βράζουμε για 20 – 25 λεπτά (τις τσιμπάμε με πιρούνι για να δούμε ότι έχουν μαλακώσει)
-Ταυτόχρονα, πολτοποιούμε με την πρέσα σκόρδου (ή με το πιρούνι) τις σκελίδες που έχουμε πρώτα καθαρίσει
-Οταν είναι έτοιμες οι πατάτες στραγγίζουμε το νερό και τις ρίχνουμε ξανά στην άδεια κατσαρόλα (ή σε μια λεκάνη).
-Οσο είναι ακόμα καυτές οι πατάτες, αρχίζουμε με την πρέσα πουρέ, το ραβδομπλέντερ ή το πιρούνι να τις πολτοποιούμε.
-Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και συνεχίζουμε να «πατάμε» με την πρέσα ή το πιρούνι.
-Προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι και το ξύδι και σιγά σιγά το ελαιόλαδο.
-Συνεχίζουμε να πολτοποιούμε μέχρι να έχει την υφή που θέλουμε (καλύτερα να μη γίνει «κρέμα»)
-Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο, γαρνιρισμένη με ελιές. Στο σερβίρισμα μπορούμε να ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα.