Δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις αλλαγές στη συνθήκη Σένγκεν - iefimerida.gr

Δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις αλλαγές στη συνθήκη Σένγκεν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επέκριναν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα σχέδια που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οποία προβλέπουν την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα των κρατών του χώρου Σένγκεν, όπως ζητούσαν οι γαλλικές αρχές.

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συνοριακοί έλεγχοι στο χώρο Σένγκεν θα μπορούσαν να επιτραπούν "σε εξαιρετικές περιπτώσεις", όπως όταν οι χώρες αδυνατούν να ελέγξουν τη λαθρομετανάστευση.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχωρεί στα αιτήματα του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί και του Ιταλού πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, οι οποίοι ασκούσαν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει αυστηρότερους κανονισμούς στο θέμα της μετανάστευσης", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Σαρκοζί και ο Μπερλουσκόνι είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να υπάρξουν αλλαγές στους κανονισμούς του Σένγκεν και να επιτραπούν οι εσωτερικοί έλεγχοι καθώς αυξανόταν η ένταση στις χώρες τους με αφορμή την εισροή σχεδόν 28.000 παράνομων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική -- κυρίως από την Τυνησία -- τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η Ιταλία εξέδωσε προσωρινές άδειες παραμονής για πολλούς από τους μετανάστες αυτούς, μια κίνηση που επικρίθηκε από το Παρίσι καθώς πιστεύει ότι ο τελικός προορισμός τους είναι η Γαλλία. Για το λόγο αυτό ενέτεινε τους αστυνομικούς ελέγχους κοντά στα γαλλοϊταλικά σύνορα και απέλασε όσους παράνομους μετανάστες εντοπίστηκαν να κινούνται στην περιοχή χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίστηκε θερμά από το Παρίσι που θεωρεί ότι "πολλά σημεία της" απαντούν στις "ανησυχίες" που είχε εκφράσει η γαλλική κυβέρνηση.

"Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Επιτροπή για να προτείνει χωρίς καθυστέρηση λύσεις στις πιέσεις που ασκούνται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό. "Σε πολλά σημεία, (η πρόταση) απαντά στις ανησυχίες της Γαλλίας και στις προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις 26 Απριλίου", πρόσθεσε.

Η Σεσίλια Μάλμστρομ, επίτροπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα μπορεί να επιτραπεί σε περίπτωση "αδυναμίας" κάποιου κράτους, τα σύνορα του οποίου αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ