Ρουμπινί: Προσέξτε, λιτότητα και ύφεση θα διαλύσουν την Ευρωζώνη... - iefimerida.gr

Ρουμπινί: Προσέξτε, λιτότητα και ύφεση θα διαλύσουν την Ευρωζώνη...

Ρουμπινί: Προσέξτε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μαύρα σύννεφα» βλέπει πάνω από τη ζώνη του ευρώ ο γνωστός αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος θεωρεί ότι «η βαθιά ύφεση και η περαιτέρω λιτότητα θα επιδεινώσουν την κατάσταση».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Milken, ο διάσημος επιστήμονας παρατήρησε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, προσθέτοντας όμως ότι το κακό δεν περιορίζεται στη «μαζική πιστωτική κρίση». Είπε ο κ. Ρουμπινί:

«Τελικά, η κοινωνική και πολιτική αντίδραση στη λιτότητα ενδέχεται να οδηγήσει στην διάσπαση του ενιαίου νομίσματος. Ο κίνδυνος μετάδοσης στον χρηματοοικονομικό κλάδο θα είναι σημαντικός».

Ο κ. Ρουμπινί δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία που εκδηλώνεται για την πορεία της οικονομίας στην άλλη πλευρά του ατλαντικού. Τόνισε συγκεκριμένα:

«Οι αισιόδοξοι λένε σήμερα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σημείο καμπής για την ανάκαμψη. Η γνώμη μου για αυτό είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν πως θα είμαστε τυχεροί εάν φέτος καταγράψουμε μετά βίας ανάπτυξη 2%. Το επόμενο έτος μπορούμε να περιμένουμε ακόμα και επιβράδυνση της ανάπτυξης».

«Πυρ ομαδόν» γνωστών επιστημόνων εναντίον του Βερολίνου

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιπτώσεις της ύφεσης και της λιτότητας στην Ευρωζώνη και το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκπορεύονται πλέον από τα στόματα – και τις πέννες- πολλών γνωστών οικονομολόγων.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται διακεκριμένοι επιστήμονες πολλών χωρών, όπως ο Γερμανός Γκούσταβ Χορν, καθώς και οι Αμερικανοί νομπελίστες Τζόζεφ Στρίγκλιτς και Πολ Κρούγκμαν.

Σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times, Πολ Κρούγκμαν υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές σκληρής λιτότητας που επιβάλλονται από τη Γερμανία στις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ευρωζώνη, αλλά και τον κόσμο, ευρύτερα.

Ως παράδειγμα, ο κ. Κρούγκμαν αναφέρει την Ισπανία. Παρατηρεί:

«Η Ισπανία δεν ήταν δημοσιονομικά ακόλαστη και πριν την κρίση, είχε χαμηλό χρέος και πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Το πρόβλημα της ιβηρικής χώρας ήταν η «φούσκα» των ακινήτων, ενώ τα τωρινά δημοσιονομικά προβλήματά της είναι οι συνέπειες κι όχι τα αιτία της κρίσης που βιώνει. «Παρά ταύτα, η συνταγή που έρχεται από το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη είναι περισσότερη λιτότητα. Χωρίς να μασάμε λόγια αυτό είναι απλούστατα τρελό!».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ