Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ δεν θα απαγγείλει νέες κατηγορίες σε σχέση με την έρευνά του για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.
Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι η πολυαναμενόμενη έκθεση του Μιούλερ δεν εισηγείται την απαγγελία νέων κατηγοριών σε άλλα άτομα, πέραν των έξι πρώην συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ και δεκάδων Ρώσων.
Το πόρισμα που παραμένει εμπιστευτικό, παραδόθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος διορίστηκε πέρυσι από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο και θα αποφασίσει πόσα και ποια στοιχεία θα αποκαλύψει στο Κογκρέσο.
Σε επιστολή του σε ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου ο Μπαρ αναφέρει ότι κατά τη γνώμη του θα μπορέσει να τους πληροφορήσει εντός του Σαββατοκύριακου για τα σημεία-κλειδιά του πορίσματος και υπόσχεται διαφάνεια.
Δεδομένου ότι δεν έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή λεπτομέρειες στη δημοσιότητα παραμένει άγνωστο αν η έκθεση του Μιούλερ απαντά στις κρίσιμες ερωτήσεις της έρευνάς του, αν δηλαδή η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ συνεργάστηκε με το Κρεμλίνο ώστε να γείρει υπέρ του η πλάστιγγα στις προεδρικές εκλογές του 2016 και κατά πόσον ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έκανε αργότερα ενέργειες για να εμποδίσει τη διενέργεια της έρευνας, όπως με την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Kόμεϊ.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν είδε ότι ενημερώθηκε για την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα με την εκπρόσωπο Τύπου του Τραμπ, Σάρα Σάντερς να επισημαίνει ότι «εναπόκεινται στον υπουργό Δικαιοσύνης Μπαρ» τα επόμενα βήματα.
Ο ίδιος ο Τραμπ ήταν στο πολυτελές θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το πόρισμα.
Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών τόνισαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δημοσιοποιηθεί ολόκληρη η έκθεση. «Ο Αμερικανικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια», τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ. «Δεν πρέπει να επιτραπεί στον Λευκό Οίκο να αναμιχθεί σε αποφάσεις σχετικά με το ποια σημεία των ευρημάτων ή των στοιχείων θα δημοσιοποιηθούν» .
Οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν ανησυχίες μήπως ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθήσει για μια «γρήγορη ματιά» στα ευρήματα.
Ο Μπαρ είπε ότι θέλει να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα, αλλά τυχόν προσπάθειες να μην δημοσιοποιηθούν ορισμένα απ’ αυτά θα προκαλέσουν νέα κόντρα μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοκρατικών, που ίσως επιδιώξουν να κλητεύσουν τον ειδικό εισαγγελέα και τους συνεργάτες του να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσουν, κίνηση στην οποία θα αντιταχθεί σφόδρα η κυβέρνηση Τραμπ, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.
Η ολοκλήρωση της έρευνας Μιούλερ δεν σημαίνει ότι τέλειωσαν οι νομικοί μπελάδες για τον Τραμπ, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο και μιας άλλης έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Νέα Υόρκη για χρήματα που δόθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας σε δύο γυναίκες -που λένε ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις μαζί του αρκετά χρόνια πριν τις εκλογές- προκειμένου να κρατήσουν κλειστά τα στόματά τους.
Παράλληλα εμπλέκεται και σε μια πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης της προεκλογικής του καμπάνιας από τον πρώην δικηγόρο του Μάικλ Κοέν, ο οποίος ομολόγησε το ρόλο που έπαιξε στην καταβολή των χρηματικών αυτών ποσών υποστηρίζοντας ότι ενήργησε κατ’ εντολή του Τραμπ.
Ο Μιούλερ πέτυχε την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παρεμπόδιση δικαιοσύνης, του Μάικλ Φλιν, πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που είπε ψέμματα για τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους καθώς και ενός συνεργάτη της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, του Τζορτζ Παπαδόπουλου, για ψευδορκία σε ομοσπονδιακούς πράκτορες στο πλαίσιο της έρευνας για τις σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου και της Ρωσίας. Ένας άλλος έμπιστος συνεργάτης του Τραμπ, ο Ρότζερ Στόουν, ετοιμάζεται να καθίσει στο εδώλιο για την προσπάθειά του να παραπλανήσει το Κογκρέσο, αναφορικά με τις επικοινωνίες που είχε με τα WikiLeaks το 2016, όταν δημοσιοποιήθηκαν χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία είχαν υποκλαπεί από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και από τα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας της τότε προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.
Ο Τραμπ έχει προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να υπονομεύσει την έρευνα για την καταγγελλόμενη συμπαιγνία με τη Ρωσία αποκαλώντας την «κυνήγι μαγισσών», αλλά συγκεκριμένες ενέργειές του -όπως η αποπομπή του Κόμεϊ από το FBI- ελέγχθηκαν από τον Μιούλερ ως πιθανή παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης. Ο ειδικός εισαγγελέας ερεύνησε χιλιάδες έγγραφα που έλαβε από συνεργάτες του Τραμπ στο Λευκό Οίκο και την προεκλογική του καμπάνια, δεκάδες εκ των οποίων ανακρίθηκαν, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος απάντησε γραπτώς σε ερωτήματα του Μιούλερ.