Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού θεάτρου Ολύμπια για τον 8ετη απολογισμό του Γιώργου Καμίνη, προβλήθηκε και βίντεο με μαρτυρίες για το βράδυ της 23ης Ιουλίου: πως οι δημοτικοί υπάλληλοι ακολούθησαν πιστά και παρά τις δύσκολες συνθήκες το σχέδιο και τις εντολές του Γιώργου Καμίνη και έβγαλαν μέσα από τις φλόγες 620 παιδιά, τα οποία με τη βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας έφτασαν ασφαλή στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.
«Ανησυχούσα γιατί είχα κι εγώ τα δύο παιδιά μου στην κατασκήνωση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι όταν με είδε έτσι ο δήμαρχος, ήρθε και μου είπε: όλα τα παιδιά επιστρέφουν, μην ανησυχείς, απλώς στα πρώτα πούλμαν βάλαμε τα παιδιά που ήταν περισσότερο τρομαγμένα» είπε ένας από τους υπαλλήλους του δήμου που συμμετείχαν στην επιχείρηση επιστροφής των παιδιών με ασφάλεια στις οικογένειές του.
Το συγκινητικό βίντεο με τους δύο υπαλλήλους του δήμου τη νύχτα εκείνη ήταν ένα από εκείνα που προβλήθηκαν χθες στο Ολύμπια, την παλιά Λυρική Σκηνή. Σε ένα άλλο, ένας μετανάστης εξήγησε γιατί είναι εθελοντής στο Job Center του δήμου και ψάχνει να βρει δουλειά σε άνεργους. Ένας επιχειρηματίας του Εμπορικού Τριγώνου δήλωσε έκπληκτος που για πρώτη φορά έργο δεν έχει μείνει μόνο στα χαρτιά, ενώ το χειροκρότημα του κόσμου δέχθηκαν και δύο εργαζόμενοι στην καθαριότητα που περιέγραψαν τις μεγάλες καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
«Στην Αθήνα αφήνω ό,τι ακριβώς δεν βρήκα, οικονομικούς πόρους και σχέδιο για την πόλη» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στον απολογισμό της 8ετούς θητείας του. «Παραλάβαμε ένα δήμο με έλλειμμα 48 εκ. ευρώ και παραδίδω ένα δήμο με πλεόνασμα 22 εκ. ευρώ» είπε ο κ. Καμίνης, αναφέροντας ως μεγάλα έργα της θητείας του τις 22 πεζοδρομήσεις που αλλάζουν την εικόνα στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, την κατασκευή του Σεραφείου στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, την κατασκευή και το ζωντάνεμα της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, τη μετατροπή της Βίλας Αμαλίας σε σχολείο και τα πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία στην Κυψέλη και τα Πατήσια.
«Βρήκαμε ένα δήμο όπου η φιλανθρωπία αφορούσε μερικές εκατοντάδες ανθρώπων και μετατρέψαμε την Αθήνα σε πόλη αλληλεγγύης για 40 χιλιάδες συμπολίτες μας, χωρίς διακρίσεις. Βρήκαμε ένα δήμο μαθημένο σε έργα βιτρίνας και φτιάξαμε ένα δήμο με στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία. Για μια Αθήνα ανθεκτική και βιώσιμη, ικανή να αντισταθεί στις ανατροπές που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Βρήκαμε έναν δήμο με γραφομηχανές και fax και παραδίδουμε έναν δήμο με οπτικές ίνες και ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων. Με καινούργιο στόλο απορριμματοφόρων και πιλοτική αποκομιδή των απορριμμάτων με ραντεβού, μέσω SMS» είπε ο κ. Καμίνης.
Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στις στιγμές αυτής της 8ετίας που δεν θα ξεχάσει: «Δεν θα ξεχάσω εκείνη τη νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου του 2012, που κάηκαν 40 κτίρια στην πόλη. Τη φωτιά στο Μάτι, το περασμένο καλοκαίρι και τις φοβερές εκείνες ώρες της εκκένωσης των παιδικών μας κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα, καθώς και το βλέμμα των γονιών των 621 παιδιών που τα περίμεναν στην Τεχνόπολη. Θα θυμάμαι για πάντα την πλατεία Συντάγματος γεμάτη τρόφιμα για τους άπορους, εκείνο το ποτάμι αλληλεγγύης τα Χριστούγεννα του 2013, αλλά και τα μονίμως χαμηλωμένα μάτια των ανθρώπων στα συσσίτια. Δεν θα ξεχάσω όμως και τη συγκίνησή μου εκείνο το βράδυ, όταν είδα δεκάδες παιδάκια να διδάσκονται κολύμβηση στην καινούργια πισίνα του Σεραφείου Συγκροτήματος που κατασκευάστηκε και αυτό με πόρους ΕΣΠΑ. Αλλά και ποτέ δεν θα ξεχάσω την υπερηφάνεια που ένιωσα στη Λισαβόνα, όταν ακούστηκε το όνομα της Αθήνας, ως νικήτριας του Βραβείου «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018».
Και συμπλήρωσε:
«Δεν ξεχνώ τον κόσμο του πνεύματος και της τέχνης που συγκεντρώνουν οι εκατοντάδες εκδηλώσεις μας στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα -Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018”, που κερδίσαμε από την UNESCO, αλλά και τον ενθουσιασμό των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων της τέχνης που ήρθαν στην Αθήνα όταν επελέγη η πόλη μας για να φιλοξενήσει την κορυφαία Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, Documenta 14».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Καμίνης τόνισε: «Μου ζητήθηκε πολλές φορές, από συνεργάτες αλλά και φίλους, να φροντίσω τη δημόσια μου εικόνα, να επενδύσω σε έργα βιτρίνας και δημόσιες μεγαλόστομες παρεμβάσεις αρεστές αλλά όχι χρήσιμες, να λειτουργώ με όρους επικοινωνίας και όχι πολιτικής ουσίας, να προσπαθώ να πείσω τους πολίτες ότι είμαι ένας καλός δήμαρχος με στοχευμένα δημοσιεύματα. Έκανα ακριβώς το αντίθετο. Και δεν μετανιώνω στιγμή. Διότι δεν είναι μόνο το έργο που έχω αφήσει πίσω μου. Ζητούμενο για μένα είναι η συμμετοχή στα κοινά να γίνεται με ήθος, ευγένεια, σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με όρους που θα προάγουν το πολιτικό μας πολιτισμό και κυρίως την ίδια τη δημοκρατία. Και πιστεύω ότι αυτά υπηρέτησα, με συνέπεια και ευθύνη. Και είναι αυτό που με κάνει να νιώθω καλά, στο τέλος της θητείας μου».