Πρωτοποριακό εμβόλιο νικοτίνης υπόσχεται απεξάρτηση - iefimerida.gr

Πρωτοποριακό εμβόλιο νικοτίνης υπόσχεται απεξάρτηση

Υπό δοκιμή το πρωτοποριακό εμβόλιο νικοτίνης που υπόσχεται να δώσει λύση στους κ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εναν ανέλπιστο σύμμαχο θα έχουν δίπλα τους όσοι προσπαθούν μάταια να κόψουν το κάπνισμα.Οι επιστήμονες αμερικάνικης εταιρίας, παρουσιάζουν το πρωτοποριακό -υπο δοκιμή ακόμα- εμβόλιο νικοτίνης που υπόσχεται να δώσει ένα γερό χτύπημα στην εξάρτηση απο το τσιγάρο.

Το εμβόλιο αναπτύσσεται από ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον μηχανικό Ρόμπερτ Λάνγκερ και τον ανοσολόγο Ούλριχ φον 'Αντριαν αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τη νέα εταιρεία Selecta Biosciences, με έδρα τη Βοστώνη.

Το εμβόλιο συνίσταται σε μία ένεση συνθετικών νανοσωματιδίων που πυροδοτεί μία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του καπνιστή, προκειμένου να δημιουργήσει ειδικά αντισώματα κατά της νικοτίνης.

Τα αντισώματα, στη συνέχεια, προσκολλώνται στα μόρια της νικοτίνης που εισέρχονται στο αίμα μέσω του τσιγάρου, και έτσι τα μόρια αυτά, μαζί με τα προσαρτημένα αντισώματα, είναι πια υπερβολικά μεγάλα για να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο. Αν ο εγκέφαλος «δεν γνωρίζει» ότι ο άνθρωπος καπνίζει, τότε δεν αισθάνεται την ίδια απόλαυση και δεν ανατροφοδοτεί τον νικοτινικό εθισμό.

Το εμβόλιο, με την κωδική εργαστηριακή ονομασία SEL-068 (που θα αλλάξει, εφόσον κυκλοφορήσει στο εμπόριο), θα είναι το πρώτο εμβόλιο συνθετικών νανοσωματιδίων που θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Οι σχετικές κλινικές δοκιμές θα αρχίσουν άμεσα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται φέτος τον Ιούλιο.

Για να θεωρηθεί επιτυχές το εμβόλιο, θα πρέπει να επιτρέψει το κόψιμο τελείως του τσιγάρου σε ορισμένους τουλάχιστον ανθρώπους και όχι απλώς να μειώσει την επιθυμία τους για κάπνισμα.
Η δυσκολία ίσως είναι ότι οι καπνιστές, θα εμβολιαστούν, θα συνεχίσουν να νιώθουν τα σχετικά συμπτώματα στέρησης από την έλλειψη της νικοτίνης.

Η εταιρεία πάντως παραδέχεται ότι αν κανείς καπνίσει πολλά τσιγάρα στη σειρά και βάλει στον οργανισμό του μεγάλη ποσότητα νικοτίνης σε μικρό χρονικό διάστημα, τότε αυτό μπορεί να υπερκεράσει τη δράση του εμβολίου και μερικά μόρια νικοτίνης είναι πιθανό να καταφέρουν να φθάσουν στον εγκέφαλο, αν και η εθιστική δράση τους θα είναι σαφώς μικρότερη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ