Το «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν έχει κατηγορηθεί για ξενοφοβία, αντισημιτισμό και ρατσισμό. Ωστόσο κάτι πραγματικά παράξενο συμβαίνει αφού πολλές εβραϊκές οργανώσεις στηρίζουν το κόμμα ενώ πολλοί επιφανείς Εβραίοι της Γαλλίας συμμετείχαν ως...υποψήφιοι!
Μπορεί εκ πρώτης όψεως η αντίφαση να φαντάζει κραυγαλέα, για πολλούς Γαλλοεβραίους όμως δεν υπάρχει τίποτα το οξύμορο.
«Ενας εβραίος σήμερα είναι φυσικό να στραφεί προς την Λεπέν διότι είναι η μόνη που αγωνίζεται κατά της εγκληματικότητας και του Ισλάμ, πράγμα που σημαίνει ότι υπερασπίζεται τους εβραίους», εξηγεί στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Μισέλ Τορίς, πρώην αστυνομικός που μέχρι πρότινος ήταν δραστήριος σε μια οργάνωση εβραίων της Γαλλίας και ο οποίος είναι υποψήφιος με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.
Μέχρι πρόσφατα, η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας καταδίκαζε απερίφραστα όσους υποστήριζαν το Εθνικό Μέτωπο. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή του καθηγητή Ζαν-Ρισάρ Σουλτσέρ, ο οποίος συνεργάστηκε με την Λεπέν και η οικογένειά του έπαψε να του μιλάει.
Ωστόσο, η εικόνα σήμερα φαντάζει διαφορετική αφού οι Γαλλοεβραίοι υποστηρίζουν το Εθνικό Μέτωπο το οποίο έχει αναθεωρήσει την αντισημιτική του στάση, αναγνωρίζοντας τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.
«Η στάση των Εβραίων άλλαξε γιατί άλλαξε και το Εθνικό Μέτωπο. Η Μαρίν Λεπέν εξέφρασε τη φρίκη που της προκαλεί το Ολοκαύτωμα και οι Εβραίοι το γνωρίζουν αυτό», αναφέρει ο Τορίς, ο οποίος βλέπει στη χαρισματική Λεπέν μια ασπίδα κατά του φονταμενταλιστικού Ισλάμ.
Αλλος εβραίος οπαδός της Λεπέν όμως, ο Μισέλ Σιαρντί ο οποίος ίδρυσε μια ομάδα υποστήριξης της ακροδεξιάς υποψηφίου στις γαλλικές εκλογές, εξηγεί ότι η οικογένειά του δεν τον ακολούθησε: «Τα παιδιά μου λένε ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις μου αλλά κι εγώ δεν συμμερίζομαι τις δικές τους». Προσθέτει ότι γνώρισε τη Μαρίν Λεπέν πριν από έξι μήνες σε ένα δείπνο: «Με εντυπωσίασε πολύ. Μου εξήγησε ότι είναι σημαντικό, ως Εβραίοι, να ανήκουμε στο Εθνικό Μέτωπο».
Ο εβραίος δημοσιογράφος Μισέλ Ζερμπίμπ υποστηρίζει ότι το 7-8% των γαλλοεβραίων ψήφισαν την Λεπέν, σύμφωνα με εσωτερικές εκτιμήσεις της γαλλοεβραϊκής κοινότητας. Στη Γαλλία, τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν έρευνες με βάση την εβραϊκή, χριστιανική ή μουσουλμανική ταυτότητα των ερωτώμενων. Το αν οι γαλλοεβραίοι θα επιλέξουν Ολάντ ή Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή αποτελεί μυστήριο.