Ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη έθεσε ενώπιον του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Υστερα από την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης, στην Αττάλεια της Τουρκίας, με βασικό θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι δυο υπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι ένα από τα θέματα «που συζητάμε όποτε συναντιόμαστε» είναι αυτό της «τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα [...]Και σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε αυτό το θέμα».
Απαντώντας στην προκλητική δήλωση του Τσαβούσογλου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Είναι Ελληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους».
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη της αντικατάστασης της διοίκησης στα βακουφικά ιδρύματα.
«Κανένα πρότζεκτ που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι «για να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο θα πρέπει να αποφασίσουμε για το τί και πως θα διαπραγματευτούμε».
Ακολούθως, εστίασε στο ζήτημα των υδρογονανθράκων και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο» και πως «κανένα πρότζεκτ που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό».
Κατρούγκαλος: Στηρίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ για το συγκεκριμένο σκέλος της συζήτησης υποστήριξε ότι «στο θέμα της ενέργειας έχουμε υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου, το αυτονόητο δικαίωμα, να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ της προς όφελος και των δυο κοινοτήτων του νησιού».
Στη συνέχεια, όμως, τόνισε ότι «είναι προφανές πως στην Ανατολική Μεσόγειο έχει και η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, που εμείς κατ’ εξοχήν θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές».
Μεταξύ άλλων, ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή «στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», τονίζοντας ότι «μια φιλική, ευρωπαϊκή Τουρκία» θα ωφελήσει τόσο την ΕΕ, όσο και την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα.