Ενα ολόκληρο χωριό, που κάποτε έσφυζε από ζωή, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια στέκει ερημωμένο, σα «φάντασμα», βρίσκεται κάπου στα 45 χιλιόμετρα βόρεια του Αγρινίου.
Πρόκειται για το Ορφανό Κρεμαστών, έναν οικισμό που δομήθηκε το 1966 για να στεγάσει τους εργάτες και το προσωπικό της ΔΕΗ που θα απασχολούνταν στο υδροηλεκτρικό φράγμα Κρεμαστών.
Η ολοκλήρωση του φράγματος έδωσε ζωή στην περιοχή, «γεννώντας», μεταξύ άλλων, και το χωριό του Ορφανού.
Οι εικόνες που κατέγραψε από γης και αέρος -με drone- ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης αποκαλύπτουν μοναδικές λεπτομέρειες, όπως τα μπλοκ ζωγραφικής και τα καλούδια των μαθητών -παιδιών των εργαζομένων της ΔΕΗ- που πήγαιναν στο δημοτικό σχολείο της ΔΕΗ, στο χωριό.
Στον οικισμό υπήρχε μια κανονική εκκλησία, κινηματογράφος, ιατρείο, λέσχη εργαζομένων, μια μεγάλη δεξαμενή νερού, μια μικρή πλατεία, και σπίτια -πολλά με ξηλωμένα παράθυρα και πόρτες, σήμερα- τα οποία ξεχωρίζουν καθώς ήταν πέτρινα, λιθόκτιστα, ιδιαίτερα μοντέρνα για την εποχή.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κουτσοθανάση, ο πληθυσμός του οικισμού ήταν σταθερός επί 15 χρόνια, όμως σταδιακά άρχισε να μειώνεται.
Το χωριό ερήμωσε πριν από 21 χρόνια, το 1998 και πλέον δεν χρησιμοποιείται καθώς όσοι απασχολούνται στο φράγμα Κρεμαστών διαμένουν στο Αγρίνιο.
Ο οικισμός είναι περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ.