Με κοινή δήλωση που καταδικάζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ολοκληρώθηκε η Τριμερής Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τη συμμετοχή των ηγετών Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η κοινή δήλωση της τριμερούς
Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών τηςΑμερικής, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο υπουργός Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας και να υπερασπιστούν τις εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόσφατο εύρημα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Τη σημασία που διαδραματίζει η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, την οικονομική ανάπτυξή της και την ευημερία των εμπλεκόμενων χωρών, υπογράμμισαν οι Αλέξης Τσίπρας, Μπένιαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης και Μάικ Πομπέο, κατά τις σύντομες εναρκτήριες τοποθετήσεις τους, στο ξεκίνημα της συνάντησης κορυφής των τριών ηγετών με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ.
Τσίπρας: Γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ενέργεια
Τη θέση ότι «γέφυρα συνεργασία και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ενέργεια», υπογράμμισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση Κορυφής σχήματος 3+1 των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αυτή για τον East Μed συνδέθηκε με την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Χιούστον των ΗΠΑ και το East Μed gas forum που συμμετείχαν επίσης Ιορδανία, Αίγυπτος και Παλαιστίνη.
Το εκτιμώμενο κόστος του έργου του East Med αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός παγκόσμια, καθότι θα είναι απρόσβλητος από τρομοκρατικές ενέργειες λόγω του πολύ μεγάλου βάθους του. Το μέγεθος του ενδέχεται να διπλασιαστεί για να μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες απο το Ισραήλ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην πρώτη του φάση θα είναι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) και Ιταλία, με τη στήριξη των ΗΠΑ και σε επόμενη φάση συνεργασία με τρίτες χώρες, κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου.
«Στρατηγική η συνεργασία μας - Η συμμετοχή των ΗΠΑ ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».
Επισήμανε ότι είναι η 6η φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και σημείωσε ότι στα τελευταία χρόνια, οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά έχουν δυναμώσει. «Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι επωφελής όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τόνισε για τον East Med ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ την προσπάθεια αλλά και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η θεσμοθέτηση συνεργασίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Νετανιάχου είπε ρητά ότι αν το χτίσουμε, σημαίνει ότι έχουμε δεσμευτεί για να το προστατεύσουμε.
Αναστασιάδης: Η παρουσία του Μ. Πομπέο αποτελεί απτή απόδειξη ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ
Απτή απόδειξη ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ, αποτελεί η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τόνισε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής 3+1 στην Ιερουσαλήμ. Με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο κ. Αναστασιάδης ευχαριστεί τον αγαπητό του φίλο, πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία της 6ης τριμερούς Συνόδου, ενώ εκφράζει τη χαρά του για τη συμμετοχή σε αυτή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Thank you my dear friend @IsraeliPM @netanyahu, for hosting our 6th trilateral Summit Meeting. We are delighted to have US Secretary of State Mike Pompeo joining us today. His presence is a tangible proof that our three countries constitute reliable partners of the #US.
???????? pic.twitter.com/kw49qLqjJo
.@SecPompeo and Israeli Prime Minister @netanyahu deliver statements to the press at the Prime Minister’s Office in Jerusalem, March 20 2019. pic.twitter.com/WEdscmHAg9