«Η τεχνική συζήτηση έχει χάσει το νόημα της. Δεν έχει, πλέον, περιεχόμενο. Έχει χαθεί η μπάλα. Το ζήτημα είναι μάλλον πολιτικό».
Έτσι περιέγραψε τραπεζικό στέλεχος στο iefimerida το black out στις διαβουλεύσεις για την πρώτη κατοικία, που δείχνει ότι το… γαργάλημα του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές μάλλον θα ενταθεί, όσο κοντοζυγώνει η ώρα που θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.
Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στην Αθήνα, για την ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Κομισιόν και το ΙΟΒΕ με θέμα την ένταξη της Ελλάδας στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ο γνωστός Ντέκλαν Κοστέλο θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το θέμα δεν είναι, βέβαια, η συνάντηση αλλά τι θα πρωτοπρολάβουν να συζητήσουν, με δεδομένο ότι το άτυπο τελεσίγραφο της 25ης Μαρτίου πλησιάζει και η συμφωνία για την α’ κατοικία δείχνει μακρινή. «Κολλάει σε πολλά σημεία» αναφέρει άλλη πηγή από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο κι όλα δείχνουν ότι αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη, η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.
Η φωνή της λογικής, όπως αυτή υπερισχύει στην παρούσα φάση, λέει ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης και ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά «μετρά» πόσο θα μικρύνει η περίμετρος προστασίας, αν υιοθετηθούν χαμηλότερα κριτήρια. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι φέρονται όχι μόνο να επιμένουν σε ασφυκτικά όρια, αλλά και να ζητάνε δραστικές αλλαγές στο πλαίσιο δικαστικής προστασίας, μοιάζει σχεδόν αδύνατο να δώσουν οι δύο πλευρές τα χέρια, χωρίς να εκτεθεί πολιτικά η κυβέρνηση. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο Plan B.
Το φλερτ με τη μονομερή νομοθέτηση δεν είναι καινούργιο. Άλλωστε, η κυβέρνηση έδωσε σχετικά δείγματα γραφής με την παράταση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου και την αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω κι από τις εισηγήσεις των επιστημονικών φορέων. Όμως, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η «υγεία» του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται στο μικροσκόπιο όχι μόνο των Ευρωπαϊκών Θεσμών, αλλά και των αγορών, που μέχρι τώρα έδειξαν να ακολουθούν τις κυβερνητικές κινήσεις, χωρίς να αντιδρούν. «Δεν είναι του παρόντος. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, απαντώντας στο εάν η κυβέρνηση σκέπτεται να προχωρήσει μονομερώς. Ωστόσο, εάν οι διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους μείνουν στο σημερινό αδιέξοδο, αυτή η επιλογή παραμένει ανοικτή. «Δεν είμαστε πια σε Μνημόνιο», συμπλήρωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Υπάρχει περιθώριο να συγκλίνουν οι δύο πλευρές, όταν φτάσουν οι Θεσμοί στην Αθήνα την 1η Απριλίου για την έναρξη της 3ης αξιολόγησης, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από το Eurogroup; Ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν επαρκεί ο χρόνος κι αυτό σημαίνει ότι εάν δεν βρεθεί πεδίο συνεννόησης το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τότε είτε η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς είτε το σήριαλ της πρώτης κατοικίας θα γίνει θρίλερ και θα τραβήξει πέρα από το Πάσχα, «παγώνοντας» μέχρι νεωτέρας και την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ.
Και κάπου εδώ ανακύπτει για την κυβέρνηση το επόμενο πρόβλημα. Τι θα γίνει με τις πολυδιαφημισμένες ρυθμίσεις οφειλών; Όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πρώτη κατοικία, δεν μπορεί να ανοίξει ο φάκελος με τις ρυθμίσεις χρεών σε ταμεία κι εφορίες. Οι διατάξεις «σέρνονται» από το Φθινόπωρο και πέρα από την πολιτική φθορά που προκαλεί στην κυβέρνηση το θέμα, έχουν ήδη καταγραφεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση των τρεχουσών υποχρεώσεων, κυρίως προς τον ΕΦΚΑ, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους ξένους τεχνοκράτες.
Αν βρεθεί άμεσα συμβιβαστική λύση για την πρώτη κατοικία, θα απελευθερωθούν και οι διαδικασίες για τις ρυθμίσεις οφειλών, χωρίς όμως να μπορεί να προδικάσει κανείς το τελικό πλαίσιο των διευκολύνσεων. Αν πάλι οι διαβουλεύσεις για την πρώτη κατοικία «βαλτώσουν» τότε τα πράγματα περιπλέκονται και για τις πολυσυζητημένες ρυθμίσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, το σενάριο της μονομερούς νομοθέτησης όχι απλώς υπάρχει αλλά ενισχύεται από την οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου προς τα συναρμόδια υπουργεία, να προχωρήσουν.
Στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, είναι προφανές ότι η επιλογή των μονομερών κινήσεων γίνεται σαφώς πιο εύκολη για την κυβέρνηση, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι τριβές με τους Ευρωπαίους θα γίνουν καθημερινότητα. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε την απορία του για το ότι το Eurogroup χαρακτήρισε «ανοικτά» κι άλλα θέματα, πλην της πρώτης κατοικίας, αν και θεωρούνται «κλεισμένα»…