Στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, ο κ. Σημίτης ήταν ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση που οργάνωσε στην Θεσσαλονίκη το «Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου, με πυρήνα της τοποθέτησής του τις μεταρρυθμίσεις που θα χρειασθεί η χώρα, ώστε από την θέση των «ουραγών της Ευρώπης», να επαναπροσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Με τις συγκεκριμένες θέσεις που διατύπωσε, τόσο για την μεταρρυθμιστική ανασυγκρότηση της χώρας, την αλλαγή νοοτροπίας και την δημιουργία προϋποθέσεων για την μελλοντική πορεία της οικονομίας, ουσιαστικά ο κ. Σημίτης διατύπωσε απόψεις και προτάσεις που δείχνουν την αγωνία του για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Αλλά, ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε έντονα της ανάγκης «να υπάρξει συσπείρωση των δυνάμεων της προοδευτικής αριστεράς στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ ώστε να συνεχισθεί ο δημιουργικός διάλογος για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».
Στην πραγματικότητα, ο κ. Σημίτης με την παρέμβαση του αυτή, την πρώτη μετά 10ετία, και με το κύρος που διαθέτει στον χώρο, «γκρέμισε» τις...«Γέφυρες» που εναγωνίως επιχειρεί να στήσει ο κ. Τσίπρας για να «εξαϋλώσει» το ΚΙΝ.ΑΛ (το οποίο, μάλιστα, ο κ. Βερναρδάκης προβλέπει... ευχολογικά ότι δεν θα μπει καν στην επόμενη Βουλή!). Ταυτόχρονα παίρνει και σαφείς αποστάσεις από τα περίεργα ανοίγματα που επιχειρεί ο Γιώργο Παπανδρέου, την μια μιλώντας θετικά για τον κ. Τσίπρα, και την άλλη μη αποκλείοντας συνεργασία του ΚΙΝ.ΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετεκλογικά, στο πλαίσιο ενός «αριστερού-προοδευτικού μετώπου», ενέργειες που έχουν ενοχλήσει (τουλάχιστον...) την Χαριλάου Τρικούπη.
Παράλληλα, άσκησε κριτική και για τον χειρισμό της κυβέρνησης στο θέμα του «Μακεδονικού», σχεδόν με ταυτόσημο σκεπτικό με αυτό του κ. Μητσοτάκη! Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε την πίστη του «στις δυνατότητες της Ελλάδας να επηρεάζει τις εξελίξεις στον βαλκανικό περίγυρο. Η εκκρεμότητα στη διαφορά μας έπρεπε επομένως να λυθεί, ήταν προς το συμφέρον μας να λυθεί» σημείωσε και τόνισε πως ωστόσο, η συμφωνία έπρεπε να είναι καρπός μιας «κοινής προσπάθειας που θα αναζητούσε ευρύτερα αποδεκτές λύσεις για να αποφευχθούν νέες αντιπαλότητες. Η κυβέρνηση όμως, προχώρησε μόνη της - γιατί ήθελε να επιδείξει ότι πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει. Το αποτέλεσμα ήταν μια μη ικανοποιητική λύση και η αντιπαράθεση με όλη την αντιπολίτευση».
Ασκώντας έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι «πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, που δημαγωγεί και αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση, που καταφεύγει σε μεγαλοστομίες και στη συγκάλυψη της πραγματικότητας, την οποία μαθαίνουμε τελικά από τις Βρυξέλλες».
Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που έχει άμεση ανάγκη ο τόπος, χρησιμοποιώντας σκεπτικό αλλά και λόγο που θύμιζαν σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ στην Βουλή, και την απορία του αν οι πολιτικές που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «προοδευτικές» ή αναχρονιστικές.
«Κύριος στόχος ενός προοδευτικού κόμματος θα ήταν σήμερα ο δραστικός περιορισμός της αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα έχει ανάγκη από δημιουργία» τόνισε ο κ. Σημίτης, «από παραγωγικές επενδύσεις και ανάπτυξη. Από τη μείωση των ετήσιων πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με την ευρωζώνη, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων και απασχόλησης. Από τον επανασχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την επανεκτίμηση των συντελεστών φορολόγησης. Από την επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος. Από μια εκτενή και συστηματική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και της παιδείας».