Στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» αναφέρεται δημοσίευμα της Handelsblatt, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα αυτό έχει πολλά τρωτά σημεία.
Στην ανταπόκρισή της με τίτλο «Έτσι προωθεί η Ελλάδα τις πωλήσεις Χρυσής Βίζας», η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «σύμφωνα με κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ θα λαμβάνουν άδεια παραμονής και βίζα για τη ζώνη του Σένγκεν αν επενδύσουν τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ομόλογα του Δημοσίου ή αν προχωρήσουν σε προθεσμιακή κατάθεση αντίστοιχου ποσού σε ελληνική τράπεζα. Ακόμα και ξένοι με επενδύσεις τουλάχιστον 800.000 ευρώ σε δημόσια ή ιδιωτικά ομόλογα θα περιλαμβάνονται μελλοντικά στους δικαιούχους για άδεια παραμονής.
"Μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να πουλά πολιτικά δικαιώματα", δηλώνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίνγκολντ από το κόμμα των Πρασίνων, για να προσθέσει ότι "η πώληση αδειών παραμονής εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια, ενώ παράλληλα ευνοεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος". Και πράγματι υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία στις προθέσεις της κυβέρνησης για τη "Χρυσή Βίζα". Έκθεση της Κομισιόν από το 2018 δείχνει ότι οι ελληνικές Αρχές δεν ελέγχουν την προέλευση των ποσών προς επένδυση. Επικριτές τονίζουν ότι ευνοείται το ξέπλυμα χρήματος από τη στιγμή που οι ελληνικές Αρχές δεν ζητούν πληροφορίες για το ποινικό μητρώο των επενδυτών.
Το ελληνικό πρόγραμμα με τις "Χρυσές Βίζες" ξεκίνησε το 2013. Τότε δόθηκαν σε επενδυτές μόλις 42 άδειες παραμονής. Το 2017 ξεπέρασαν τις 6.200, ενώ τους πρώτους 11 μήνες του 2018 έφθασαν τις 9.756. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2018 δόθηκαν συνολικά 22.730 άδειες παραμονής και βίζες. Πέρυσι περίπου το 50% των περιζήτητων ταξιδιωτικών εγγράφων διατέθηκαν σε Κινέζους επενδυτές, σε Τούρκους και Ρώσους. Ειδικοί υπολογίζουν ότι η Αθήνα έχει εισπράξει με το πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα" τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ».
Πηγή: Deutsche Welle