Νέο κύμα αξιώσεων: «Βόμβα» αναδρομικών πάνω από 9,5 δισ. -Τρέμει η κυβέρνηση, ποιος διεκδικεί τι - iefimerida.gr

Νέο κύμα αξιώσεων: «Βόμβα» αναδρομικών πάνω από 9,5 δισ. -Τρέμει η κυβέρνηση, ποιος διεκδικεί τι

Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Λίαν συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για το δημοσιονομικό κόστος των δικαστικών αποφάσεων φαίνεται ότι θα αποδειχθεί το ΔΝΤ, καθώς οι αστερίσκοι για την έλλειψη επαρκών στοιχείων δείχνουν να επιβεβαιώνονται πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στην πρόσφατη έκθεσή του.

Το πολυσυζητημένο πινακάκι με την κοστολόγηση των αναδρομικών, υπολόγιζε ότι ο Προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με περίπου 9,5 δις ευρώ, κυρίως λόγω της εκκρεμότητας των προσφυγών για τις περικοπές των συντάξεων του 2012 και της επικείμενης απόφασης για τα Δώρα στο Δημόσιο. Αυτές οι δύο δικαστικές μάχες κατά το ΔΝΤ κοστίζουν 4,7% του ΑΕΠ, δηλαδή χοντρικά περί τα 9 δις ευρώ. Σε μια… γραμμούλα στο σχετικό πινακάκι είχε συμπεριλάβει και 400 εκατ. ευρώ από διάφορες άλλες διεκδικήσεις, στις οποίες προφανώς δεν είχε, όμως, κατά νου την κατάρρευση του νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο και ειδικά των Ειδικών Μισθολογίων.

Το μπαράζ των πρωτόδικων αποφάσεων, που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές και τις διατάξεις του νέου Μισθολογίου του 2017, δικαιώνοντας κατ’ αρχάς τους γιατρούς του ΕΣΥ, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για όσους παρακολουθούν από κοντά τις δικαστικές διαμάχες. Αντιθέτως, φανερώνει το επόμενο πεδίο δικαστικής συντριβής μνημονιακών διατάξεων, αυτή τη φορά της σημερινής κυβέρνησης. Τα αναδρομικά για τους γιατρούς του ΕΣΥ, που κυμαίνονται από 19.000 ως 24.000 ευρώ, είναι ηλίου φαεινότερο, μάλιστα, ότι θα αποτελέσουν ένα μικρό μέρος του κόστους, όταν θα «σκάσει» και η αντίστοιχη «βόμβα» για τους ένστολους.

Στην πραγματικότητα οι ένστολοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από μια τέτοια απόφαση, όχι όμως από Πρωτοδικεία αλλά από το Συμβούλιο της Επικρατείας! Έχοντας κερδίσει προ πολλού τη μάχη των αναδρομικών της περιόδου 2012- 2016, οι ένστολοι δεν έμειναν εκεί.

Την 1η Φεβρουαρίου, ο νομικός παραστάτης της Π.Ο.Ε.Σ. κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της υπ΄ αριθμ. οικ.2/88411/ΔΕΠ/4.12.2018 (5435 Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ζητώντας επί της ουσίας από το ΣτΕ να γνωμοδοτήσει το κατά πόσο οι νέες αποδοχές που προβλέπει ο νόμος του 2017 συμμορφώνονται με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που «ξήλωσε» τις σχετικές διατάξεις του 2012 και του 2014.

Η συζήτηση έγινε στις 20 του περασμένου μήνα και πλέον άπαντες αναμένουν τι θα πει το ΣτΕ ήτοι αν θα κρίνει ότι και οι διατάξεις του 3ου Μνημονίου πάσχουν άρα οι ένστολοι έχουν λαμβάνειν με βάση τις αποδοχές του 2012. Φυσικά, στην περίπτωση δικαίωσης των ενστόλων, ανοίγει διάπλατα και για τα υπόλοιπα Ειδικά Μισθολόγια, όπου πλέον το κόστος δεν θα περιορίζεται στα αναδρομικά αλλά και στην εφεξής προσαρμογή των αποδοχών τους, καθιστώντας έτσι την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ετήσιο κόστος 1,5 δις, απολύτως συντηρητική.

Και για να υπάρχει μια τάξης μεγέθους για τα νέα αναδρομικά που επικρέμανται πάνω από τον Προϋπολογισμό, οι ένστολοι για την περίοδο 2012- 2016 έλαβαν 363 εκατ. ευρώ «καθαρά», οι γιατροί του ΕΣΥ άλλα 114 εκατ. ευρώ μόνο για τη διετία 2014- 2016, οι Πανεπιστημιακοί περίπου 79 εκατ. ευρώ, οι μουσικοί στις Κρατικές Ορχήστρες γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ, οι δικαστικοί κάτι λιγότερο από 35 εκατ. ευρώ και οι διπλωμάτες γύρω στα 8 εκατ. ευρώ. Φυσικά, μια τέτοια δικαστική εξέλιξη, θα συμπαρασύρει και τις αποδοχές των συνταξιούχων των αντίστοιχων κλάδων, μετατρέποντας τον Προϋπολογισμό σε… σουρωτήρι.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ