Επισήμως οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο και αυτό επαναλαμβάνει σε κάθε επίσημη δήλωσή του ο πρωθυπουργός. Το δήλωσε και την Παρασκευή, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βολιβίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μετά την επανεκλογή του ως πρωθυπουργού, στις εκλογές του Οκτωβρίου, θα επισκεφθεί και τη Βολιβία.
Τα κομματικά επιτελεία, όμως, προετοιμάζονται και για αιφνιδιασμό την άνοιξη, δηλαδή για εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, αφού οι πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι το σχέδιο παραμένει στο τραπέζι. Προσθέτοντας ότι όλα θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα και με τις μετρήσεις που θα πάρει στα χέρια του ο πρωθυπουργός.
Κομβικό σημείο για την οριστική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα -εκτός από τα γκάλοπ- θα είναι και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την πρώτη κατοικία, όπου για λόγους προεκλογικούς η κυβέρνηση κρατά σκληρή γραμμή και επιμένει να μπουν στη ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη το ακίνητο του επιχειρηματία.
Όπως επίσης και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, που αφορά εκατομμύρια φορολογούμενους. Προς το παρόν οι δανειστές τηρούν σκληρή στάση και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την κατάληξη. Υπό την προϋπόθεση ότι οι ρυθμίσεις στις οποίες θα καταλήξουν κυβέρνηση και θεσμοί θα είναι προς την κατεύθυνση που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ληφθεί και η οριστική απόφαση για το σενάριο της άνοιξης. Λαμβάνοντας φυσικά υπ' όψιν και τις δημοσκοπήσεις.
Ούτως ή άλλως, το μπαράζ των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες έχει σαφώς προεκλογικό άρωμα, αφού αφορά μεγάλες κατηγορίες ψηφοφόρων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ αλλά και το σχέδιο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο πήχης των ευρωεκλογών
Το στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προς το παρόν σχεδιάζει και προγραμματίζει με βάση το πιο πιθανό σενάριο, που είναι οι εκλογές το φθινόπωρο. Παρά τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη φθορά της κυβέρνησης, αλλά και τα απρόοπτα της καλοκαιρινής σεζόν που μπορούν να γίνουν εφιάλτης. Ο σχεδιασμός του φθινοπώρου και της εξάντλησης της 4ετίας βασίζεται στο σκεπτικό ότι οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει η Νέα Δημοκρατία και ο Τύπος, για μια μεγάλη, συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, μπορεί να λειτουργήσει τελικά σε βάρος της.
Υπό την προϋπόθεση ότι το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών δεν θα είναι η τεράστια νίκη που δίνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και η διαφορά θα κυμανθεί γύρω στις 5 μονάδες λόγω της σχετικής χαλαρότητας της ψήφου, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να συνεχιστεί ο βίος της κυβέρνησης χωρίς προβλήματα μέχρι τον Οκτώβριο. Και θα καταβάλει προσπάθειες για μείωση ακόμα περισσότερο της διαφοράς. Μία διαφορά γύρω στις 5 μονάδες και μια Νέα Δημοκρατία γύρω στο 30% θα είναι ένα ιδανικό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να περάσει στους ψηφοφόρους του ότι το «παιχνίδι παίζεται» και η μάχη είναι ντέρμπι.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πρόσφατη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, που κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών. Όπως είπε, «στις ευρωεκλογές του 2014 ο κ. Τσίπρας είπε 25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 26% και ο πήχης είναι αυτός που έβαλε ο κ. Τσίπρας, οτιδήποτε πάνω από 26% με 3,5 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Στις εθνικές εκλογές η διαφορά ήταν διπλάσια από τις ευρωεκλογές, έτσι θα γίνει και τώρα. Το σύνθημά μας είναι στις 26 ψηφίζουμε, στις 27 φεύγουν. Υπάρχει ρεύμα "φύγετε" το οποίο θα εκφραστεί στην κάλπη. Την επόμενη μέρα θα βρισκόμαστε σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα».
Γι' αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξορκίζει» τη χαλαρή ψήφο, όπως έκανε πρόσφατα στην περιοδεία του στη Θράκη: «Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές», διακήρυξε. «Οι ευρωεκλογές αποκτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να εξαντλήσει τη θητεία του, τότε μετατρέπονται σε δημοψήφισμα αποδοκιμασίας και έκφρασης αγανάκτησης των πολιτών έναντι μίας αποτυχημένης κυβέρνησης».
Το σενάριο του Ιουνίου
Παραδόξως, εκτός από το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας, στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί και το σενάριο του καλοκαιριού. Το επιχείρημα είναι ότι ανάλογα με τη διαφορά που θα προκύψει από τις ευρωκάλπες, μπορεί τελικά οι πρόωρες εκλογές να γίνουν μονόδρομος. Κυρίως εάν η διαφορά είναι μεγάλη, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η παράταση του βίου της κυβέρνησης, με τη φθορά που συνεπάγεται, θα μπορεί να οδηγήσει σε μια στρατηγικού χαρακτήρα ήττα τον Οκτώβριο. Εξέλιξη που πιθανώς να θελήσει να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας, στήνοντας τις κάλπες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.