Την άποψη ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προωθεί ο νέος υπουργός Μιχάλης Καλογήρου εκθέτουν την κυβέρνηση εξέφρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής Ζακύνθου, Σταυρός Κοντονής, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη τη μείωση των ποινών για εγκληματική οργάνωση στο μισό.
Ο κ. Κοντονής, που προ ημερών για το ίδιο θέμα έκανε αναφορά σε «προβληματικές διατάξεις», επανέλαβε, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1, ότι διατηρεί σοβαρές διαφωνίες για μια σειρά από σημεία των τροποποιήσεων.
«Αυτό το σχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση είναι αυτό που είχα παραλάβει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Το κράτησε γιατί είχα σοβαρές διαφωνίες με μια σειρά από άρθρα, τόσο του γενικού μέρους του ποινικού κώδικα, όσο και του ειδικού, αλλά και με τον κώδικα ποινικής δικονομίας» σημείωσε, αρχικά, ο Σταύρος Κοντονής.
Σχεδίαζε νέα νομοπαρασκευαστική αλλά τον... πρόλαβε ο ανασχηματισμός
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για πρόταση της κυβέρνησης, αλλά της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία όμως, με βάση το Σύνταγμα, δεσμεύει και την κυβέρνηση.
«Ο κάθε υπουργός δεν μπορεί να επέμβει σε αυτό το σχέδιο, πρέπει να το πάει αυτούσιο στη Βουλή» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Κοντονής και προσέθεσε:
«Καταλάβαινα ότι αν το πήγαινα σε διαβούλευση θα εκτίθετο η κυβέρνηση σε τελική ανάλυση. Είχα προβλέψει τη σύσταση νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία επί του σχεδίου της προηγούμενης θα κατέληγε σε ένα σχέδιο που θα μας έβρισκε σύμφωνους όλους. Αυτό δεν έγινε γιατί μεσολάβησε ο ανασχηματισμός, και είδαμε αυτό το σχέδιο στη διαβούλευση με όλα τα παρεπόμενα προβλήματα».
Οι διαφωνίες
Ο κ. Κοντονής αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με το αν η απομάκρυνσή του από το υπουργείο ήρθε λόγω των διαφωνιών που είχε εκφράσει για τις προωθούμενες αλλαγές.
«Δεν θα σας το έλεγα εδώ. Αυτό είναι στην απόλυτη εξουσία του πρωθυπουργού. Ο ίδιος συγκροτεί το υπουργικό συμβούλιο και το κάνει με γνώμονα την καλύτερη απόδοση όλων των υπουργείων και τη γρήγορη προώθηση του κυβερνητικού έργου» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του νέου υπουργού Μιχάλη Καλογήρου περί εμμονής των Μέσων Ενημέρωσης με ορισμένα σημεία των προωθούμενων αλλαγών, ο κ. Κοντονής είπε «είναι πολύ περισσότερα τα προβληματικά άρθρα».
Ενα από αυτά, που όπως τόνισε «είναι καταστροφικό», είναι η επαναφορά των τριμελών δικαστηρίων -έναντι των μονομελών κακουργιοδικείων- για αδικήματα, όπως για παράδειγμα τα ναρκωτικά.
«Απαράδεκτο να μειώνεται στο μισό η ποινή για την εγκληματική οργάνωση»
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, σχετικά με το θέμα των μειώσεων σε ποινές, υποστήριξε ότι είναι ένα ζήτημα που «πρέπει να το δούμε συνολικά. Υπάρχουν περιπτώσεις που συμφωνώ και άλλες με τις οποίες δεν συμφωνώ».
Στη συνέχεια, ωστόσο, είπε για το κομμάτι της εγκληματικής οργάνωσης ότι «είναι απαράδεκτο να μειώνεται στο μισό η ποινή του διευθύνοντος την εγκληματική οργάνωση».
Στα θετικά των τροποποιήσεων, ο Σταύρος Κοντονής ενέταξε την απάλειψη διάταξης του ‘50 που προβλέπει ισόβια κάθειρξη για καταχραστές του δημοσίου. «Είναι αδιανόητο σε οικονομικό έγκλημα να έχουμε ποινή ταυτόσημη με την ανθρωποκτονία» υπογράμμισε.
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το έργο του Πολάκη στο υπ. Υγείας»
Ερωτηθείς για την περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο κ. Κοντονής είπε ότι «με τον Παύλο Πολάκη με συνδέει φιλία από τα φοιτητικά μας χρόνια. Θεωρώ ότι είναι ένας από τους ικανότερους και πιο ενεργητικούς υπουργούς της κυβέρνησης, πέρα από το ότι ως επιστήμονας είναι ένας διαπρεπής χειρουργός».
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι «όλοι μας έχουμε καλές και κακές στιγμές. Πρέπει όμως να δούμε τι προσφέρει ο καθένας στην κοινωνία. Ορισμένες φορές κάποιες κακές στιγμές αναπαράγονται για λόγους σκοπιμότητας. Ο Παύλος Πολάκης, μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό, έχει συντελέσει τεράστιο έργο στο υπουργείο Υγείας και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κοντονής.