Μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών να «πονοκεφαλιάζουν για τις ρυθμίσεις οφειλών που μένουν στον «αέρα» όσο δεν κλείνει η συμφωνία για την α’ κατοικία, ωστόσο έχουν κάθε λόγο να αναπνέουν με ανακούφιση διαβάζοντας τα πρώτα στοιχεία του Προϋπολογισμού, πόσο μάλλον όταν υπάρχει ένα «μαγικό» μαξιλάρι, που τους επιτρέπει να κινηθούν κατά το δοκούν.
Πρώτη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι αν και σε σχέση με πέρσι καταγράφεται μια διαφορά περίπου 1,2 δις ευρώ, στο πρώτο δίμηνο υπάρχει υπερπλεόνασμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό της τάξης του 1 δις. Καθοριστικός είναι ο ρόλος των φόρων, που έφεραν υπερεισπράξεις 236 εκατ. Ευρώ και μένει να διαπιστωθεί στα αναλυτικά στοιχεία ποιοι είναι αυτοί οι κωδικοί που έφεραν το χρήμα.
Η δεύτερη ανάγνωση αναδεικνύει το «μαξιλάρι» στις δαπάνες. Όταν ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε προβλεφθεί πίστωση ύψους 982 εκατ. Ευρώ, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018- δηλαδή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια- σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πληρωμών εντός του 2018. Τελικά, οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν ήταν ύψους 324 εκατ. ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι στο ΓΛΚ έχουν 658 εκατ. Ευρώ στην άκρη.
«Διαγράψτε τα» λένε από την Κομισιόν, προειδοποιώντας για αστερίσκους στις αξιολογήσεις, καθώς δεν παίρνουν, όπως φαίνεται, απαντήσεις από το οικονομικό επιτελείο για την τύχη αυτού του «μαξιλαριού».
Το αθώο σενάριο είναι ότι αυτά τα 650 εκατ. Ευρώ θα παραμείνουν ως πιστώσεις υπό κατανομή, δημιουργώντας έτσι ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για την περίπτωση που «στραβώσει» κάτι στην πορεία του έτους. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι μετά από τη συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου για τη διάσωση των συντάξεων και το «πακέτο» της ΔΕΘ, το περιθώριο ασφαλείας του Προϋπολογισμού είναι κάτι λιγότερο από 200 εκατ. Ευρώ.
Το «πονηρό» σενάριο είναι ότι εν όψει δικαστικών αποφάσεων, αυτά τα 650 εκατ. Ευρώ μπορούν να αξιοποιηθούν για να καλύψουν έστω μέρος του κόστους των αναδρομικών. Για παράδειγμα, τα Δώρα των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων έχουν ετήσιο κόστος γύρω στα 650 εκατ. Ευρώ, άρα από τη στιγμή που η παραγραφή είναι διετής, η αναμενόμενη θετική απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της κατάργησης τους, θα έχει εφάπαξ κόστος γύρω στα 1,3 δις ευρώ. Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να «σπάσει» αυτό το κονδύλι σε δύο ή περισσότερα χρόνια, είναι προφανές ότι αυτά τα 650 εκατ. Ευρώ θα χρησιμεύσουν πολύ….