Ως μια «τελετή αποχαιρετισμού μεγάλων ευκαιριών» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάνοντας λόγο για ατολμία στον προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρία βασικά ζητήματα: την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων (παραπέμφθηκε για αναθεώρηση στην επόμενη βουλή), στη βουλευτική ασυλία και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα.
«Ας αποχαιρετήσουμε, λοιπόν, σήμερα άλλες τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες. Ας αποχαιρετήσουμε πρώτα από όλα την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα εντασσόταν στις σύγχρονες χώρες, που δεν απαγορεύουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Όχι δεν θα γίνει! Τα παιδιά θα συνεχίσουν να φεύγουν για τις βόρειες χώρες, αλλά και για την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία… και την Κύπρο» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Είμαστε σε μια Βουλή που δεν ακούει»
Αναφερόμενος στο ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι η πρόταση του Ποταμιού ήταν να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο για την άρση -ή μη- της ασυλίας των βουλευτών, η οποία απορρίφθηκε.
Στη συνέχεια, εστίασε στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Δεν δεχτήκατε –πάλι όλα τα κόμματα- την πρόταση που είχε κάνει το Ποτάμι με τη σύμφωνη γνώμη κάποιων συνταγματολόγων να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή - πέραν των βουλευτών – των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών και των Δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πόλεων. Ένα σώμα 355 αιρετών που με απόλυτη πλειοψηφία θα εξέλεγε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν απέβαιναν άκαρπες οι δυο ψηφοφορίες στη Βουλή των 300. Είμαστε, λοιπόν, σε μια Βουλή που δεν ακούει!» προσέθεσε ο κ. Θεοδωράκης.