Φάρμακο καθιστά «θανατηφόρο» το αίμα μας για τα κουνούπια - Ελπίδες για την εξάλειψη της ελονοσίας - iefimerida.gr

Φάρμακο καθιστά «θανατηφόρο» το αίμα μας για τα κουνούπια - Ελπίδες για την εξάλειψη της ελονοσίας

Φωτογραφία αρχείου: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα φάρμακο που καθιστά «θανατηφόρο» το ανθρώπινο αίμα για τα κουνούπια μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της ελονοσίας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι με τη χορήγηση της δραστικής ουσίας ιβερμεκτίνης σε παιδιά και ενήλικες σε αγροτικές περιοχές της Μπουρκίνα Φάσο τα κρούσματα μαλάριας μειώθηκαν κατά 20%, χωρίς βλαπτικές παρενέργειες .

Μολονότι οι θάνατοι από την ασθένεια μειώθηκαν κατά 48% από το 2000, μόνον τον περασμένο χρόνο 435.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από ελονοσία, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα καταγεγραμμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά τρία εκατομμύρια στα 219 εκ. παγκοσμίως εν μέρει λόγω της αυξανόμενης ανθεκτικότητας των κουνουπιών στα εντομοκτόνα. Όμως η ινβερμεκτίνη μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο εργαλείο στη μάχη κατά της νόσου, όπως αναφέρει η έρευνα που έκανε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της πολιτείας του Κολοράντο, αφού τα συμβατικά εντομοκτόνα και τα φάρμακα κατά της ελονοσίας εμποδίζουν τις προσπάθειες εξάλειψής της.

«Η ινβερμεκτίνη μειώνει τα νέα κρούσματα μαλάριας καθιστώντας θανατηφόρο για τα κουνούπια που τον τσιμπούν το αίμα ενός ανθρώπου με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης άλλων», είπε ο δρ Μπράιν Φόι, συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet.

Η ινβερμεκτίνη χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση άλλων παράσιτων που προκαλούν ογκοκέρκωση (τύφλωση των ποταμών) και ψώρα, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν μελετηθεί εκτενώς οι επιδράσεις της στην μετάδοση της ελονοσίας.

Στην έρευνα που διήρκεσε τεσσερισήμισι μήνες μετείχαν 2.700 άτομα, μεταξύ των οποίων και 590 παιδιά, όλοι τους κάτοικοι οκτώ χωριών. Οι μισοί εξ’ αυτών λάμβαναν μια δόση ινβερμεκτίνης κάθε τρεις εβδομάδες. Όπως αποδείχθηκε τα κρούσματα ελονοσίας από δυόμιση ανά παιδί μειώθηκαν στα δύο (ποσοστό 20%) χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε ευρύτερες μελέτες τότε η ινβερμεκτίινη μπορεί να βοηθήσει όχι μόνον στην εξάλειψη της μαλάριας, αλλά και στον έλεγχο του πληθυσμού των κουνουπιών, λένε οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ