Ρεπορτάζ για την Χρυσή Αυγή και για τους λόγους που Έλληνες πολίτες δηλώνουν ότι θα την ψηφίσουν φιλοξενεί το BBC.
Ο ανταποκριτής Μαρκ Λόουεν γράφει ότι «πολλοί θεωρούν τα μέλη της Χρυσής Αυγής βίαιους εξτρεμιστές, αλλά οι υπερεθνικιστές εμφανίζουν τώρα, εν μέσω κρίσης, την πιο ανθρώπινη πλευρά τους, πρσφέροντας βοήθεια σε αναξιοπαθούντες - και κερδίζουν ψήφους».
«Γιατί να μην ψηφίσω Χρυσή Αυγή; Μας βοηθάνε, πρέπει να τους δώσω κάτι σε αντάλλαγμα», είπε στον βρετανό ρεπόρτερ μια 76χρονη καρκινοπαθής, κάτοικος σε υποβαθμισμένη γειτονιά του κέντρου, όπου έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εγκληματικότητα, συχνά με δράστες μετανάστες.
«Αλλά πίσω από αυτή την βρίσκεται ένα κόμμα, που «ξυπνάει φόβους σε πολύ κόσμο. Πολλοί, εδώ, τους χαρακτηρίζουν νεο-ναζιστές και ρατσιστές. Πολλοί τους κατηγορούν ότι επιτίθενται στους μετανάστες στους δρόμους, κάτι που διαψεύδεται επισήμως από την Χρυσή Αυγή», γράφει ο Λόουεν.
«Παρά ταύτα, οι έλληνες συρρέουν προς την άκρα Δεξιά, εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς των επισήμων κομμάτων. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται με 5% στις δημοσκοπήσεις - και ετοιμάζεται να μπει για πρώτη φορά στη βουλή. Σοκ για μία χώρα που υπέφερε από μια δεξιά στρατιωτική δικτατορία πριν από τέσσερις δεκαετίες».
Ο Λόουεν ήταν παρών στην επίθεση που δέχθηκε, με νερά και καφέδες, ο Πέτρος Ευθυμίου στο Μαρούσι.
«Αυτό είναι το πρόσωπο του ρατσισμού. Μόνο άγρια βία. Και κανένας σεβασμός για τις δημοκρατικές αξίες. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον ανταποκριτή του BBC.
«Η Ελλάδα πεθαίνει από τους μετανάστες, τους πολιτικούς σαν αυτόν που μόλις είδατε, και από τους τραπεζίτες. Είμαστε έλληνες εθνικιστές, και υπερήφανοι για αυτό», είπε στον Λόουεν ο Ηλίας Παναγιώταρος, εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.
«Ενα διχασμένο, και βαθιά εξοργισμένο έθνος, ένα έθνος που φοβάται το μέλλον, πηγαίνει την Κυριακή στις κάλπες, αναζητώντας απεγνωσμένα μια εναλλακτική λύση», καταλήγει η ανταπόκριση από την Αθήνα.