Τραγωδία στην Αιθιοπία: Είναι αυτό το βίντεο από το εσωτερικό του Boeing λίγο πριν τη συντριβή; [βίντεο] - iefimerida.gr

Τραγωδία στην Αιθιοπία: Είναι αυτό το βίντεο από το εσωτερικό του Boeing λίγο πριν τη συντριβή; [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα βίντεο που -υποτίθεται- ότι φαίνεται το εσωτερικό του μοιραίου Βoeing 737 MAX 8 λίγη ώρα πριν την τραγωδία στην Αιθιοπία και τη συντριβή του αεροπλάνου οδηγώντας στον θάνατο και τους 157 επιβαίνοντες, δημοσιεύσε σήμερα ένας δημοσιογράφος.

Ο δημοσιογράφος που δημοσίευσε το βίντεο αναφέρει πως στο αεροπλάνο επέβαινε ένας συνάδελφός του, ο οποίος κατέγραψε με το κινητό του τις τελευταίες στιγμές του πριν την συντριβή του Boeing. Δεν διευκρινίζει βέβαια το πώς βρέθηκε στα χέρια του αυτό το υλικό, προκαλώντας εύλογες απορίες για το κατά πόσο το βίντεο είναι αληθινό και πρόερχεται από την καμπίνα της συγκεκριμένης πτήσης.

Πάντως, στο βίντεο, οι επιβάτες διακρίνονται να φορούν τις μάσκες οξυγόνου, ακούγονται και κλάματα μωρών, ενώ εμφανείς είναι και οι αναταράξεις που κάνει το αεροσκάφος πριν το αεροπορικό δυστύχημα.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς αισθάνονταν σ’ αυτό το βίντεο πριν τη σύγκρουση», γράφει ο δημοσιογράφος που δημοσίευσε το βίντεο.

Moments before Ethiopian Airline Boeing 737 Max 8 jet crashed, killing all on board, including our very own writer, Prof. #PiusAdesanmi ...

It's hard to imagine how they were feeling in this video before the crash. RIP pic.twitter.com/fMzJrayhd6

Its an Ethiopian Airline aircraft yes, but not the one that went down. The 737 Max is a single aisle aircraft, the one on the video is two aisles,a wide body aircraft, possibly a 787 or Airbus A350.

That looks similar to an Ethiopian Airlines 787 interior (https://t.co/Y92jsWF6tX), the uniform matches too. It's clearly not the 737 MAX 8 accident, because that was a single aisle aircraft and the one in these photos is a dual-aisle aircraft.

The Ethiopian aircraft which went down, a 737 Max is a single aisle plane; while the video in question features a double aisle, wide body aircraft possibly a 787.

Plus the video looks i have been shot at night and the tragic incident happened in the morning hours Ethiopian (EAT) time.

Είναι ή δεν είναι το βίντεο από την μοιραία πτήση της Ethiopian Airlines;
Αμέσως μετά την ανάρτηση του βίντεο, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να το δημοσιεύσουν, αναφέροντας πως ήταν από τις τελευταίες στιγμές των επιβατών.

Οι μάσκες οξυγόνου πέφτουν όταν τα αεροπλάνα βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο:
Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 8:38 π.μ. (τοπική ώρα) και συνετρίβη περίπου 6 λεπτά αργότερα, σύμφωνα με τις Αρχές. Τα στοιχεία από το FlightRadar24, που δημοσιεύθηκαν στην Guardian δείχνουν πως το μεγαλύτερο υψόμετρο που έφτασε ήταν τα 86.00 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι μάσκες οξυγόνου όμως κατεβαίνουν για να τις χρησιμοποιήσουν οι επιβάτες όταν η πίεση της καμπίνας πέφτει ενώ το αεροσκάφος βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο.

Ο Ντάρεν Ολιβιέρ, στρατιωτικός αναλυτής και συντάκτης του African Defence Review αναφέρει: «Οι μάσκες οξυγόνου πέφτουν αυτόματα με βάση το υψόμετρο της καμπίνας. Για παράδειγμα, στα Airbus Α320, από όσο ξέρω, αυτό το ύψος είναι τα 14.000 πόδια. Και προσθέτει πως τα «10.000 πόδια» θεωρείται «ασφαλές υψόμετρο όπου οι επιβάτες μπορούν να αναπνεύσουν κανονικά, ακόμη και αν το οξυγόνο τελειώσει».

Στα 6 λεπτά που ήταν ήδη στον αέρα, η μοιραία πτήση της Ethiopian Airlines, δεν παραβίασε αυτό το «ασφαλές» υψόμετρο. Είναι επομένως, απίθανο να βγήκαν οι μάσκες οξυγόνου για τους επιβάτες – όπως φαίνεται στο βίντεο.

Ένας διάδρομος ή δύο;
Το Africa Check στη συνέχεια στράφηκε στο Twitter για να δει αν τα Boeing 737 Max 8 έχουν έναν διάδρομο ή δύο στο εσωτερικό τους.

Ο Ντσίντζι Σμαρτς παρατήρησε πως το αεροσκάφος στο βίντεο έχει δύο διαδρόμους. «Το 737 Max είναι ένα αεροπλάνο με έναν διάδρομο, ενώ αυτό στο βίντεο έχει δύο, ενδεχομένως ένα 787 ή ένα Airbus Α350 τουίταρε.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ντάρεν Ολιβιέρ και ο δημοσιογράφος Μπάρι Μπάτεμαν, έκαναν την ίδια παρατήρηση. «Αυτό μοιάζει με το εσωτερικό ενός Ethiopian Aιrlines 787, ακόμα και οι στολές ταιριάζουν. Είναι σαφές όμως ότι δεν είναι αυτό της μοιραίας πτήσης, καθώς το αεροσκάφος εκείνο είχε έναν διάδρομο ενώ αυτό στο βίντεο έχει διπλό διάδρομο» τουίταρε ο Ντάρεν Ολιβιέρ.


Επίσης, ο χρήστης του Twitter, «Second 2 Note» πρότεινε ασυνέπειες στο χρόνο. «Το βίντεο φαίνεται να έχει τραβηχτεί το βράδυ και το τραγικό περιστατικό συνέβη το πρωί (ώρα Αιθιοπίας)» έγραψε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ