Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προτεραιότητα της ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Αυτό δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζορτζ Τσιάμπα, έπειτα από την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης που είχε με εκπροσώπους υποψηφίων - προς ένταξη στην ΕΕ- χωρών (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Τουρκία).
«Για τη Ρουμανία, η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί σημαντική πτυχή της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κάθε υποψήφια χώρα θα σημειώσει πρόοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτές τις περιόδους, όταν μιλάμε τόσο συχνά για το Brexit και για τις χώρες που εγκαταλείπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι παρήγορο να έχουμε χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο θέλουν, αλλά πολλές είναι έτοιμες να το πράξουν. Και, μιλώ για τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι άλλες υποψήφιες χώρες στο "μονοπάτι" των μεταρρυθμίσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να γίνει με αξιοκρατική βάση, σύμφωνα με τα κριτήρια αναφοράς που έχουν τεθεί. Είναι μια κρίσιμη διαδικασία που θα φέρει σταθερότητα στα Βαλκάνια και γι 'αυτό είναι τόσο σημαντική για τη Ρουμανία».
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών υπογράμμισαν τη σημασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή των Βαλκανίων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για ΕΕ Μπουγιάρ Οσμάνι, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ρουμανικής προεδρίας, ενώ η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σερβίας, Γιαντράνκα Γιοξίμοβιτς, σημείωσε: «εμείς στη Σερβία πιστεύουμε ότι η διεύρυνση της ΕΕ είναι ένα εξαιρετικά επιθυμητό στοιχείο στις υποψήφιες χώρες, με θετικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα της ΕΕ».
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξάντρ Ντρλιέβιτς τόνισε ότι, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική διεύρυνσης θα είναι «το επίκεντρο της ΕΕ και των κρατών μελών», ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές και εξωτερικές υποθέσεις Sokol Dedja τόνισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Καϊμακτσί, υπογράμμισε ότι «η πολιτική διεύρυνσης είναι η πιο επιτυχημένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθύμισε ότι η χώρα του είναι η παλαιότερη υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 1999.