Το πράσινο φως για την ανακοίνωση του πρώτου «πακέτου» υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές 2019 αναμένεται να δώσει σήμερα το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι εκείνα των τριών εν ενεργεία ευρωβουλευτών, του Δημήτρη Παπαδημούλη, του Στέλιου Κούλογλου και της Κωνσταντίνας Κούνεβα (αν και για την τελευταία έπαιξε το σενάριο της Β' Αθηνών).
Ακολούθως, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι -κατά πληροφορίες- ένα ακόμα όνομα που αναμένεται να βρεθεί στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Τα σενάρια για Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο
Στο επίκεντρο πάντως των σεναρίων βρίσκεται το «βαρύ» όνομα που πιθανότατα θα μπει το ευρωψηφοδέλτιο, προκειμένου να συμβολίσει την κομβική πολιτική μάχη που θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι οι ευρωεκλογές.
Συζητήσεις έχουν γίνει για την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Πρόκειται για προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης και πρόσωπο από τη νέα γενιά στελεχών που εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός. «Όπου εμπιστεύτηκα γυναίκες σε υπουργεία, με έβγαλαν ασπροπρόσωπο», δήλωσε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, και πράγματι το αποτύπωμα της κυρίας Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας αποτιμάται θετικά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διαπραγματεύτηκε -κατά πολλούς- αποτελεσματικά με τους θεσμούς, τα έφερε πέρα στο θέμα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού και έβαλε τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η ίδια, όταν ερωτήθηκε σχετικά (ΑΠΕ), δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μιλώντας για συλλογικές αποφάσεις.
«Όσοι έχουμε στρατευθεί στην πολιτική με την Αριστερά, δεν ακολουθούμε ατομικούς σχεδιασμούς. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και ο καθένας καλείται να συνεισφέρει από όπου του αναθέσει το κόμμα», απάντησε χαρακτηριστικά η υπουργός, συμπληρώνοντας: «Σε σχέση με τη σεναριολογία των τελευταίων ημερών (σ.σ.: αν θα είναι υποψήφια), οφείλω να σας πω ότι δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση μέχρι στιγμής».
Στην ίδια συνέντευξη η κυρία Αχτσιόγλου έδωσε και το πολιτικό της στίγμα σε σχέση με το πολιτικό άνοιγμα που επιχειρεί σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, αλλά και τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν διεκδικεί να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ αφήνει ένα κενό σε αυτόν τον πολιτικό χώρο», σημείωσε, ενώ περνώντας στο ευρωπαϊκό πεδίο αναφέρθηκε και στις συμμαχίες που απαιτούνται: «Αυτό που επιζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως μικροκομματική σκοπιμότητα αλλά επειδή το θεωρεί επιτακτική ανάγκη, είναι η συμπόρευση με όσες πολιτικές δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές για να μπει ένας φραγμός στην άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Η συνέντευξη της υπουργού Εργασίας ήρθε λίγα μόνο 24ωρα πριν από την ανακοίνωση μέρους των υποψηφιοτήτων και ενώ κορυφώνονται οι φήμες για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της.
Ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει ο Τσακαλώτος
Το άλλο ισχυρό «χαρτί» είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί υπόδειγμα ισορροπίας ανάμεσα στην αριστερή πολιτική άποψη και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων (Μνημονίου) με τους Θεσμούς.
Με ευρηματικότητα, κατάφερε να διαμορφώσει αντιπροτάσεις και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών, επιτυγχάνοντας εκεί που οι προκάτοχοί του απέτυχαν. Και όλα αυτά ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για την αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, την τάση των «53+».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και υπουργός Οικονομικών, παραμένει από τα πλέον δημοφιλή στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε -ως αντίβαρο στο πολιτικό άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ- να συμβολίσει τον αριστερό χαρακτήρα του κυβερνώντος κόμματος στο ευρωψηφοδέλτιο (που κατά το ένα τρίτο θα έχει ονόματα εκτός ΣΥΡΙΖΑ) ή να είναι η κατάλληλη επιλογή για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου.
Το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ο κ. Τσακαλώτος πορεία προς τις Βρυξέλλες άρχισε να κυκλοφορεί ήδη από το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Ο ίδιος πάντως, όσο πιεστικά κι αν ερωτάται από τους συνομιλητές του, δεν το κόβει μαχαίρι, αλλά επιλέγει να απαντά με «χρησμούς» και γρίφους, που ερμηνευόμενοι μπορούν να θεωρηθούν ως «ναι», αλλά με πολύ μικρή πιθανότητα.
Στα άλλα ονόματα, η υπουργός Πολιτισμού Έλενα Κουντουρά έχει -κατά κάποιους- εξασφαλίσει και αυτή θέση καθώς αναμένεται να έρθει -πιθανόν και σήμερα- στη Βουλή η τροπολογία που υποχρεώνει τους εν ενεργεία βουλευτές και υπουργούς να παραιτούνται με τη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς τους για την Ευρωβουλή. Η τροπολογία, που έχει αρχίσει να συντάσσεται από την προηγούμενη εβδομάδα, δίνει τη δυνατότητα η παραίτηση να γίνει στις 10/6 και αφού ανακοινωθούν επακριβώς ποιοι εκλέγονται και πάνε στις Βρυξέλλες. Η κατάθεση τροπολογίας απομακρύνει το ενδεχόμενο τετραπλών παράλληλων εκλογών. Αντίθετα, καθυστέρησή της αφήνει ανοιχτές τις πολλαπλές εκλογές.
Για τις υπόλοιπες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπληρωθούν με πρόσωπα από τον χώρο της τέχνης, καθώς η Κουμουνδούρου «πολιορκεί» έναν ηθοποιό ώστε να δεχτεί να είναι υποψήφιος, όπως επίσης και ένα ακόμα πρόσωπο από τον χώρο του αθλητισμού αλλά και έναν δημοσιογράφο.