Σε μόλις 30 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες αρχές μετά από την φονική φωτιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 100 νεκρούς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» από εκείνο το χρονικό διάστημα είχαν ανακοινωθεί σειρά από ενέργειες προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της αυθαιρεσίας μια για πάντα, ενώ ο προγραμματισμός προέβλεπε να κατεδαφιστούν «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» 3.200 αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στη ζώνη αιγιαλού.
Αυτό άλλωστε είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 7 Αυγούστου.
Ωστόσο, οκτώ μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθώς τα λόγια δεν έγιναν πράξη, ενώ στο μεταξύ διάστημα το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου στη Βουλή, προβλέπει τη διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων έως και τα 40 χρόνια.
Κατά τις ίδιες πηγές, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατά το β' εξάμηνο του 2018 και μέσω απευθείας αναθέσεων έχει κατεδαφίσει 20 αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές, οι οποίες βρίσκονταν στις περιοχές Σαρωνίδα, Αγριλέζα (Λαύριο), Γραμματικό, Μάνδρα, Σπάτα, Αίγινα, Μαραθώνα, και στο Άλσος Φιλαδέλφειας.
Πρόκειται για επεκτάσεις συμβάσεων αλλά και κάποιες νέες συμβάσεις, ο,τι δηλαδή προβλέπεται στην τροπολογία του ΥΠΕΝ με την οποία δίνεται η δυνατότητα επέκτασης υφιστάμενων συμβάσεων με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε δέκα κατεδαφίσεις κατά το ίδιο διάστημα, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει στο παραλιακό μέτωπο 35ου - 70ου χλμ. Αθηνών - Σουνίου.
Τα κτίσματα που αναμένεται να κατεδαφιστούν βρίσκονται στις περιοχές Μέγαρα, Μάνδρα, Κινέτα, Πόρτο Γερμενό, Ψάθα, Νέα Πέραμο, ενώ η χρηματοδότησή τους πρόκειται να γίνει από το Πράσινο Ταμείο.