Η διάδοχη κατάσταση μετά τον νόμο Κατσέλη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup. Αλλωστε, αυτή η εκκρεμότητα ήταν από τους βασικούς λόγους που «πάγωσε» η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.
Αν και μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδωσαν έμφαση στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, τόνισαν ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, επισήμαναν πως ο νέος νόμος Κατσέλη θα πρέπει να προστατεύει μόνο τους πιο ευάλωτους, ενώ σημειώθηκε ότι συνεχίζεται η συζήτηση για τα κριτήρια.
«Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον νόμο Κατσέλη. Θέλουμε να δούμε μια λύση που θα προστατεύει τους πιο ευάλωτους και κανέναν άλλο», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας νωρίτερα ότι η Ελλάδα συνεχίζει την καλή πρόοδο και πως οι συζητήσεις για τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά συνεχίζονται σε πολύ θετική και εντατική ατμόσφαιρα.
«Η συμφωνία είναι πιθανή τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον πριν από το επόμενο EuroWorking Group, στις 25 Μαρτίου, προκειμένου το επόμενο Eurogroup, στις 5 Απριλίου, να πάρει την απόφαση για την εκταμίευση. Μπορούμε και θα πετύχουμε τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να λυθούν όσα είναι στο τραπέζι», συμπλήρωσε ο επίτροπος Οικονομικών.
Ο Μοσκοβισί ανέφερε σε άλλο σημείο ότι δεν είναι χρήσιμο να γίνονται «μαύρα σενάρια», γιατί αυτά δεν θα υλοποιηθούν. «Δεν υπάρχουν θέματα που μπλοκάρουμε. Εχουμε κάποια τεχνικά ζητήματα και για τα κριτήρια. Αλλά έχει ξεκινήσει αυτή η δουλειά και σίγουρα θα την τελειώσουμε», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χάνει το 1 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. «Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε. Υπάρχει το “μαξιλάρι” ρευστότητας και τα χρήματα από την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Είμαστε σε πολύ άνετη κατάσταση. Αξιολογήσαμε πολύ θετικά την πρόοδο, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο για να κλείσουμε αυτή την αξιολόγηση. Αλλά θα φτάσουμε εκεί σύντομα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Νωρίτερα, είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα το 2019, για τέταρτη συνεχή χρονιά, θα πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει πάλι διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, καθώς δημοσιογράφος του επισήμανε ότι το Ταμείο είναι λίγο πιο απαισιόδοξο για την Ελλάδα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις. «Δεν λέμε ότι όλα είναι καλά. Εμμένουμε στις δεσμεύσεις, ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», απάντησε. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε την πρόοδο της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ για τις εκκρεμότητες σημείωσε «Ηταν σωστό που αποφασίσαμε να περιμένουμε για να υπάρξει πλήρης σαφήνεια, κάτι που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα». Επίσης, σημείωσε ότι το 1 δισ. ευρώ έχει μεταφερθεί από τις άλλες χώρες σε λογαριασμό του ESM και απομένει το «πράσινο φως» για να εκταμιευθεί στην Ελλάδα.