Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βορειοκορεάτες για τις βουλευτικές εκλογές σε μια αναμέτρηση όπου μόνον ένας νικητής μπορεί να υπάρξει...
Το κυβερνητικό Κόμμα των Εργατών του Κιμ Γιονγκ Ουν ελέγχει κατ’ αποκλειστικότητα την εξουσία στην απομονωμένη χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα, όμως κάθε πέντε χρόνια διεξάγονται ανελλιπώςεκλογές για την ανάδειξη των μελών της Ανώτατης Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, του Κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Νοτίου Κορέας.
Σε συμφωνία με ένα από τα κύρια συνθήματα της χώρας «ενότητα στην αποφασιστικότητα» τα ψηφοδέλτια στα εκάστοτε εκλογικά τμήματα δεν περιλαμβάνουν παρά μόνον ένα όνομα ανά περιφέρεια, αυτό του υποψηφίου που είχε προκαταβολικά επιλεγεί.
Οι ψηφοφόροι μπορούν θεωρητικά να καταψηφίσουν τον κάθε προειρημένο υποψήφιο, διαγράφοντας το όνομά του, όμως ουδέποτε έχουν γίνει γνωστές τέτοιες περιπτώσεις.
Για τις εκλογές η χώρα έχει χωρισθεί σε εκλογικές περιφέρειες. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2014, οι περιφέρειες αυτές ήσαν 686 και η προσέλευση έφθασε σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA το 99.97% -μόνον όσοι «εργάζονταν στους ωκεανούς» δεν πήραν μέρος, ανέφερε. Ο ίδιος ο Κιμ ήταν υποψήφιος στο Όρος Παεκτού, ένα ηφαίστειο που δεσπόζει στην σινο-κορεατική μεθόριο και θεωρείται ιερός τόπος λατρείας για τους Κορεάτες. Φυσικα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Κίμ έλαβε το 100% των ψήφων, όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι του κόμματος.
Κάποιες από τις έδρες στο Κοινοβούλιο προβλέπεται πάντα να συμπληρωθούν από δύο μικρότερα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Κορέας, και το Σοντοϊστικό Κόμμα Σονγκντού, που έλκει την καταγωγή του από θρησκευτικό κίνημα του 20ου αιώνα στην Κορέα. Αμφότερα τα κόμματα τούτα είναι σύμμαχοι του κυβερνώντος κόμματος και σύμφωνα με τους αναλυτές δεν έχουν πραγματική υπόσταση, ενώ δεν διαθέτουν παρά κάποια μικρά γραφεία και για λόγους προπαγάνδας και μόνον.
Κατά τις προηγούμενες εκλογές, το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ήταν 99,97%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA. Στις κάλπες δεν προσήλθαν μόνον οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό και «οι εργάτες της θάλασσας», ενώ όλοι οι υποψήφιοι έλαβαν το 100% των ψήφων στις εκλογικές περιφέρειές τους.
«Θεωρούμε το σύνολο του πληθυσμού στη χώρα μας ως μια οικογένεια, συνεπώς μπορούμε να ενωθούμε στο ίδιο συναίσθημα και να πάμε να ψηφίσουμε τον προεπιλεγέντα υποψήφιο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 57χρονη Σονγκ Γιανγκ Ραν, υπεύθυνη του Συνδικάτου Σοσιαλιστριών Γυναικών.
Απουσία οποιασδήποτε μορφής εκλογικού ανταγωνισμού, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι εκλογές επέχουν ρόλο απλής ιεροτελεστίας, που επιτρέπει στις Αρχές να ισχυρίζονται ότι χαίρουν της λαϊκής εντολής.
Δεδομένου ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 17, οι εκλογές χρησιμεύουν στις Αρχές και ως ένα είδος απογραφής για να ελέγξουν τον πληθυσμό κάθε περιφέρειας και να εντοπίσει τυχόν αυτομολήσαντες που διέφυγαν στην Κίνα ή τη Νότια Κορέα.