Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει προς το παρόν να προχωρήσει μονομερώς στην επιβολή κυρώσεων σε χώρες που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αλλά δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο μελλοντικά, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα 'Ελιοτ Άμπραμς.
Στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ σκέφτονται να επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κούβα και η Ινδία, είπε ότι «η εφαρμογή δευτερευόντων κυρώσεων είναι πάντα δυνατή. Αλλά προς το παρόν δεν έχουμε κάνει κάτι τέτοιο. Και προσωπικά δεν θα ήθελα να κάνω εικασίες για το αν θα ενεργήσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο, ως προς το τι θα μας αναγκάσει να λάβουμε μια τέτοια επιπλέον απόφαση».
Εκτός των άλλων, ο 'Αμπραμς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον τους τελευταίους μήνες στη Βενεζουέλα να αρθούν μελλοντικά, λέγοντας ότι «από την αρχή που επιβάλαμε τις κυρώσεις είχαμε πει ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο. Όλες οι ενημερώσεις εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι οι κυρώσεις μπορεί να αρθούν. Ο στόχος τους συνίσταται στο να υποχρεωθούν οι άνθρωποι να αλλάξουν συμπεριφορά. Γι' αυτόν τον λόγο επιβάλλοντας τις κυρώσεις και ακυρώνοντας τις βίζες εισόδου (για ορισμένες κατηγορίες πολιτών της Βενεζουέλας) καθιστούμε απολύτως σαφές ότι οι αποφάσεις αυτές μπορούν να ανακληθούν, εφόσον αλλάξουν οι συμπεριφορές», επεσήμανε.
Ο 'Αμπραμς απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, είπε ότι «δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις για το θέμα αυτό. Είναι ένας επικίνδυνος κόσμος και δεν μπορείς να προβλέψεις πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν θα το κάνω, δεν θα σας δώσω υποθετικές απαντήσεις. Ωστόσο ο πρόεδρος έχει πει, ότι όλες οι εκδοχές εξετάζονται, θα εξετάζονται πάντα, αλλά αυτό δεν είναι ο δρόμος τον οποίο αποφασίσαμε. Αυτή τη στιγμή αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο των διπλωματικών, οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πιέσεων για να υποστηρίξουμε τον λαό της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα.