«Είναι καταστροφικό να μετατοπίζεται το ενδιαφέρον από τις προκηρύξεις που αποτελούν εγγυήσεις αξιοκρατίας, εγκυρότητας και ανανέωσης σε σχόλια που οδηγούν σε αδιέξοδες σκέψεις».
Με την φράση αυτή - μεταξύ άλλων - απαντά στις αντιδράσεις σχετικά με την προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης του διευθυντή/ διευθύντριας του Εθνικό Μουσείο ΣύγχρονηςΤέχνης (ΕΜΣΤ), το υπουργείο Πολιτισμού.
Στην ίδια ανακοίνωση παραπέμπει σε προηγούμενή του ανακοίνωση του με τίτλο «8 + 1 απαντήσεις του ΥΠΠΟΑ για την προκήρυξη της θέσης διευθυντή/διευθύντριας του ΕΜΣΤ», επισημαίνοντας ότι «οι απαραίτητες για το ζήτημα απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί αναλυτικά».
Το ΥΠΠΟΑ, συνεχίζει η σημερινή ανακοίνωση «αναγνωρίζει έμπρακτα τη σημαντική συμβολή όλων των καλλιτεχνών, επιμελητών και πολιτιστικών διαχειριστών που διατήρησαν στη διάρκεια της κρίσης και διατηρούν διαχρονικά ζωντανά τα κύτταρα του πολιτισμού στη χώρα μας. Αναγνωρίζει επίσης τη συμβολή όλων όσοι στηρίζουν καθημερινά με τον τρόπο τους στις πολιτισμικές διεργασίες και την καλλιτεχνική δημιουργία και φυσικά αυτών που έχουν διεθνή εμβέλεια και δραστηριοποιούνται με το έργο τους πέραν της ελληνικής επικράτειας».
Ωστόσο, επισημαίνει «ορισμένες φωνές φαίνεται να μην είναι πρόθυμες να κατανοήσουν ότι η φήμη του δυναμικού της χώρας στην τέχνη δεν πλήττεται από τη διαδικασία της προκήρυξης, αλλά το αντίθετο. Θεωρούμε καταστροφικό να μετατοπίζεται το ενδιαφέρον από τις προκηρύξεις που αποτελούν εγγυήσεις αξιοκρατίας, εγκυρότητας και ανανέωσης σε σχόλια που οδηγούν σε αδιέξοδες σκέψεις. Κι αυτό, γιατί ο σεβασμός του θεσμικού πλαισίου και των ιδρυτικών νόμων των νομικών προσώπων, καθώς και η τήρηση των διαδικασιών δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν, μετά από δεκαετίες διορισμών, οι προκηρύξεις των διευθυντών στους πολιτιστικούς οργανισμούς. Η υπουργός πήρε την ευθύνη για αυτό το μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, εξορθολογισμού και ανανέωσης της λειτουργίας των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ, ακόμη κι αν ο συγκεκριμένος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Σε ένα κράτος δικαίου τα προσόντα είναι και τυπικά, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Το μεγάλο βήμα όμως έγινε και δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να γυρίσει πίσω».