Στο 87% ανήλθε το 2019 το ποσοστό των επιχειρήσεων με τουλάχιστον μια γυναίκα σε ανώτερες διοικητικές θέσεις καταγράφοντας αύξηση 12%, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας της Grant Thornton με τίτλο «Γυναικείο Επιχειρείν: Δημιουργώντας ένα σχέδιο δράσης»
Μπορεί οι γυναίκες συνολικά να απαρτίζουν μόνο το 29% των ανώτερων ηγετικών θέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας μια αύξηση του 10% τα τελευταία 15 χρόνια, ωστόσο το 5% αυτής της αύξησης έχει σημειωθεί μέσα στους 12 τελευταίους μήνες.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Πτώση της τάξης του 4% παρουσιάζει το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα.
Αναλυτικά το ποσοστό των Ελληνίδων που κατέχουν ανώτερες διοικητικές θέσεις το 2019 ανέρχεται στο 22% σε σχέση με 26% πέρυσι.
Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η χώρα μας μαζί με τη Σουηδία, την Πολωνία και την Ιταλία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ποσοστό σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφει η Νέα Ζηλανδία (44%), ενώ αντίθετα το χαμηλότερο εμφανίζει η Ιαπωνία (15%).
Οι Ελληνίδες που συμμετείχαν στην έρευνα απαριθμούν ως κυριότερα εμπόδια στην καριέρα τους: την ανεύρεση χρόνου για άλλες δραστηριότητες πέρα από τις επαγγελματικές (13%), τις οικογενειακές ευθύνες (17%), την έλλειψη δικτύωσης (1%), την έλλειψη ιδίων πόρων για εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων (4%), την έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων από τους εργοδότες για εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων (1%), την έλλειψη πρόσβασης σε ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης (3%).
Οι δράσεις, όμως, που ακολουθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν αυτά τα εμπόδια και να μειώσουν την ανισορροπία μεταξύ των δύο φύλων σύμφωνα με τις Ελληνίδες επαγγελματίες, βρίσκονται σε αρκετά εμβρυακό στάδιο. Βάσει των στοιχείων της έρευνας μόνο το 4% των Ελληνίδων απαντά πως η επιχείρηση για την οποία εργάζονται προσφέρει τη δυνατότητα ευέλικτης εργασίας, ενώ ακολουθούν και δράσεις όπως: η δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (4%), οι εκπαιδευτικές παροχές (1%) και η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στις επαγγελματικές ευκαιρίες ανάπτυξης (1%).
Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ένα ενδιαφέρον παράδοξο για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ανέλιξή τους. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (92%), θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις για τις οποίες εργάζονται δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο προκειμένου να αποτρέψουν την ανισορροπία μεταξύ των δύο φύλων. Ωστόσο, 63% των γυναικών δηλώνει πως κανένα εμπόδιο δεν πρόκειται να αναχαιτίσει την ανέλιξή τους.
Αντίθετα, μόνο το 25%, τόσο σε παγκόσμιο όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρεί ότι κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει την ανέλιξή του σε μια εταιρεία. Αυτό καταδεικνύει ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό Ελληνίδων επαγγελματιών παραμένει αισιόδοξο απέναντι στα στερεότυπα που αφορούν στους ρόλους των δύο φύλων, τα οποία συνεχίζουν να κατέχουν ισχυρή θέση στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεκπόνησε η Grant Thornton, οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα άγγιξαν το 11%, ενώ οι COO ανήλθαν στο 13% και οι CFO στο 17%. Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις (28%) σημειώνουν τόσο οι Human Resources Directors και οι Chief Marketing Officers (CMO), γεγονός που αποδεικνύει ότι πολλές γυναίκες συνεχίζουν να μην στρέφονται σε επαγγέλματα STEM.