Είκοσι διακεκριμένες Ελληνίδες, μεταξύ των οποίων, η Δρ Κατερίνα Ακάσογλου και η Δρ Ελλη Παπαεμμανουήλ, βραβευμένες για τις έρευνες τους για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την παιδική λευχαιμία, θα τιμηθούν αύριο με το βραβείο GREEK TOPWOMEN AWARDS, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.
Τη βράβευση των δύο διακεκριμένων Ελληνίδων - Topwomen διοργανώνουν οι δύο ιστοσελίδες www.eirinika.gr και www.madeingreece.news αύριο στις 13.00, στην Hytra - Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο.
«Έμπνευσή μας είναι οι γυναίκες που φωτίζουν το παρόν μιας αναδυόμενης από την κρίση Ελλάδας και οι διαχρονικές Ελληνίδες που δείχνουν τον δρόμο της αριστείας και της αξιοσύνης», αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών.
Οι 20 Ελληνίδες θα βραβευτούν για το έργο τους στις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα, τον αθλητισμό, το διαδίκτυο, τα ΜΜΕ, το επιχειρείν & την κοινωνία.
Οι βραβευόμενες είναι με αλφαβητική σειρά:
Δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΚΑΣΟΓΛΟΥ
Κορυφαία Ερευνήτρια για την σκλήρυνση κατά πλάκας
Καθηγήτρια Παν/μίου Καλιφόρνια
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
Κοινωνική προσφορά
ΑΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Καινοτόμος επιχειρηματικότητα
ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ
Φωτογραφία
ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΡΑ
Δημιουργός κοσμημάτων
ΧΑΡΑ ΚΑΤΣΟΥ - ΛΙΛΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΟΥ
Καινοτόμος επιχειρηματικότητα
ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ
Media
ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΒΕΛΙΩΤΟΥ
Αστροφυσικός NASA
ΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΙΑΝΑ
Δημιουργός της APIVITA
ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ
Νέα fashion designer
ΣΗΛΙΑ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ
Διεθνής Fashion designer
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΛΛΟΥΣΗ
Παγκόσμια πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ
«Ambassador» Ελληνικής κουζίνας
ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Γενετίστρια - Βιολόγος - Επικεφαλής Ερευνήτρια γιά την παιδική λευχαιμία
ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
Ερμηνεύτρια
ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ
Διεθνής τενίστρια
ΒΑΣΩ ΤΡΙΓΚΑ
Zωγράφος - Eικαστικός
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΟΥ
Συγγραφέας
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΦΛΩΡΟΥ - ΓΙΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Ελληνικά βότανα με παγκόσμια βραβεία
Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα
ΑΝΝΑ ΧΛΙΟΥΡΑ
Δημιουργός καινοτόμων ελληνικών ποδηλάτων
Τα βραβεία θα επιδώσουν πέντε γυναίκες της πολιτικής και δύο άντρες δημοσιογράφοι: Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η βουλευτής και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη , η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ , η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, η υπεύθυνη επικοινωνίας από το Ποτάμι Κατερίνα Μπακογιάννη , ο Σταμάτης Ζαχαρός και ο Γιώργος Πιέρρος.
Δρ Κατερίνα Ακάσογλου, PhD
Σύμφωνα με τα βιογραφική στοιχεία που έδωσαν οι διοργανωτές, η Δρ Κατερίνα Ακάσογλου είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Francisco και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Gladstone. Εχει διεξάγει πρωτοποριακές μελέτες σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού και του αγγειακού συστήματος .
Εχει συμβάλει στον σχεδιασμό νέων θεραπειών που αφορούν στην παρεμπόδιση των βλαβερών επιδράσεων των παραγόντων του αίματος στον εγκέφαλο κατά την ανάπτυξη νευρολογικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένων της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της νόσου του Alzheimer.
Για το ερευνητικό της έργο της έχουν απονεμηθεί βραβεία από πολλούς φορείς, όπως το Προεδρικό βραβείο για νέους επιστήμονες και μηχανικούς από τον Λευκό Οίκο της Αμερικής, το βραβείο EUREKA από το NIH, και τα βραβείa Marilyn Hilton και Barancik Prize για την Καινοτομία στην Έρευνα για την σκλήρυνση κατά πλάκας από την NMSS.
Δρ Ελλη Παπαεμμανουήλ
Η Έλλη Παπαεμμανουήλ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2004 έλαβε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Επιζητώντας μία καριέρα πάνω στην έρευνα για τον καρκίνο πήρε υποτροφία για διδακτορικό στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του Καρκίνου στο Λονδίνο.
Από το 2010 έως και το 2014, η Έλλη Παπαεμμανουήλ εργάστηκε ως ανώτερη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger Institute. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, η Ελληνίδα επιστήμονας εργάζεται ως junior team leader στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Από τον Μάρτιο του 2015, είναι επίκουρος καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC).
Έχει εργαστεί στο Cambridge, στο «Wellcome Trust Sanger Genome Campus», το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κορυφαία κέντρα γονιδιακής έρευνας στον κόσμο, καθώς και στο Wellcome Trust Sanger Genome Campus of Cambridge University.
Η Έλλη Παπαεμμανουήλ, συντονίζει κέντρα σε περισσότερες από 30 χώρες με στόχο να συλλέξει και να εξετάσει 17.000 δείγματα που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μυελογενούς και λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ
Στις μεταδιδακτορικές της σπουδές ανακάλυψε την πρώτη συσχέτιση κληρονομικών μεταλλάξεων που προδιαθέτουν στην παιδική λευχαιμία και σε μετέπειτα έρευνα προσδιόρισε των μηχανισμό με τον όποιον η λευχαιμία εξελίσσεται στα παιδιά.
Επίσης η έρευνα της έχει προσδιορίσει πολλά γονίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, εξέλιξη της λευχαιμίας στους ενήλικες.
Η Ελληνίδα γενετίστρια έκανε δοκιμές σε 1.540 ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία και διαπίστωσε πως ενώ φαινομενικά πάσχουν από την ίδια αρρώστια, χωρίζονται στη πραγματικότητα σε τουλάχιστον 11 ξεχωριστές ομάδες.
Αυτές οι ομάδες είχαν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους όπως την ηλικία ή την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία.
Με μια πιο αναλυτική έρευνα, διαπίστωσαν πως το 70% των διαφορών στην εξέλιξη της λευχαιμίας οφειλόταν στις γονιδιακές μεταλλάξεις. Η έρευνά της δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “New England Journal of Medicine” το 2016.
Στόχος της έρευνας της είναι να δημιουργήσει κατάλληλα διαγνώστηκα τεστ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο μετάλλαξης και η ανάπτυξη αλγορίθμων που λαμβάνουν υπόψη τα κλινικά και γενετικά χαρακτηριστκά κάθε ασθενή με σκοπό την παροχή εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής.