Για λάθη στις εκτιμήσεις και στην επικοινωνία την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μετά τις αποκαλύψεις για το αλαλούμ που επικράτησε στην περιοχή που έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.
«Αυτή η τραγωδία στοίχειωνε και θα στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία. Είναι σαφές ότι πέραν των ασύμμετρων καταστάσεων πχ. του καιρού και των αυθαιρεσιών που είναι πάγιες, ο τρόπος που επελέγη για να σταματήσει αυτά τα φαινόμενα ήταν λανθασμένος. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία έχουν γίνει λάθη: λάθη εκτιμήσεων, προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ των δυνάμεων, λανθασμένη εκτίμηση για το κλείσιμο της Λ. Μαραθώνος», είπε, μιλώντας στον Ant1.
Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε πως η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα στους πυρόπληκτους, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή «δεν μπορεί να ξαναχτιστεί όπως ήταν, με στενά δρομάκια και σπίτια το ένα επάνω στο άλλο».
«Οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, είχαν αναληφθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και από Υπουργούς και ύστερα υπήρξε μια αποκατάσταση και σε πόστα ευαίσθητων υπηρεσιών, όπως στην Πολιτική Προστασία», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο «έλεγχος για τις επιχειρησιακές ευθύνες έγινε από την επόμενη ημέρα και συνεχίζει να παραμένει ανοιχτός».
Αναφορικά με την ημέρα της φωτιάς επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα διότι επρόκειτο για μια μεγάλη καταστροφή. Μετά από την συγκρατημένη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά από δύο ώρες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για πολλούς νεκρούς. Το μόνο που αποκλείεται είναι ο Πρωθυπουργός ή οι Υπουργοί να γνώριζαν κάτι για το μέγεθος της τραγωδίας και να προσπαθούσαν να το αποκρύψουν».
«Εκκένωση των περιοχών θα μπορούσε να γίνει νωρίς και στην βάση εκτιμήσεων πχ. στις πέντε η ώρα και όχι στις επτά, οπότε ήταν σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά», δήλωσε και μίλησε για διαχρονικά προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί, όπως η πυκνή φύτευση της Μαραθώνος.
Ο κ. Βούτσης υπερασπίστηκε την Ρένα Δούρου, υπογραμμίζοντας πως η περιφερειάρχης «έχει ζητήσει «συγγνώμη» από τον Αύγουστο για όσα συνέβησαν».
«Η στοχοποίηση που έγινε στην Ρένα Δούρου, όπως και για την Μάνδρα, είναι άδικη», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι πρώτη εκείνη ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για όσα συνέβησαν.
Σχετικά με το πόρισμα για την Πολιτική Προστασία, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Μας έχει παραδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής που είναι αναλυτικό για την νέα Πολιτική Προστασία, το οποίο θα έρθει μέσα στον Μάρτιο στην Βουλή, για να γίνει μια συστηματική συζήτηση, ώστε το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας να μπορεί να αντιμετωπίζει και προληπτικά τέτοιες απειλές».
«Το πόρισμα δεν αναφέρεται σε νυν πολιτικά πρόσωπα. Εάν η ίδια η Δικαιοσύνη κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση, μπορεί να γίνει μια τέτοια εξέταση, αλλά με την έννοια της επιχειρησιακής ευθύνης, δεν υπάρχουν υπουργικές ευθύνες», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις εκλογές απάντησε πως αυτές θα γίνουν τον φθινόπωρο, ενώ μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε: «Είναι σύνηθες τα ποσοστά μιας Κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις να είναι χαμηλά, αυτό δεν είναι ανησυχητικό. Ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Πηγαίνουμε καλά, έχουμε βγει στο ξέφωτο, αλλά χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος μέχρι η κοινωνία να ανασυνταχθεί».
Υπογράμμισε, ακόμη, «δεν αρκεί η επιβράβευση μιας κυβέρνησης, αλλά χρειάζεται η ελπίδα και η προσδοκία για το μέλλον» τονίζοντας ότι «οι εκλογές του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου 2019 θα γίνουν μετά από ένα διάστημα που θα έχει περάσει από το τέλος του μνημονίου και θα έχει δώσει ελπίδα στον κόσμο».
«Εκλογές, πολύ σκληρές και αντιπαραθετικές, καθώς τα διλήμματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι τα ίδια, θα είναι οι Ευρωεκλογές. Από εκεί και πέρα θα σχηματιστεί ο χάρτης των συσχετισμών και από εκεί και πέρα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου θα διαμορφωθεί η κατάσταση», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων προέβλεψε ότι «το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και το μέτωπο για το οποίο εργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Η οικονομική πολιτική όπως πχ. η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να αποτυπωθεί άμεσα στις δημοσκοπήσεις και στην γνώμη του κόσμου. Ωστόσο, η Δεξιά φαίνεται ότι έχει φτάσει στο «ταβάνι» της επιρροής της, ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει μια «ταυτοτική στήριξη» στην Αριστερά, η οποία όσο περνά ο καιρός θα γίνεται και ισχυρότερη, ιδίως μετά το «διαζύγιο» της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ που ήταν σφόδρα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η κυβέρνηση δεν θα κινδυνεύσει τους προσεχείς μήνες σε καμία περίπτωση, περισσότερα δεν νομιμοποιούμαι ούτε μπορώ να σας πω», κατέληξε, υπογραμμίζοντας η κυβέρνηση είναι σταθερή με τις «δεδομένες» ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίες τόνισε ότι δεν ισχύουν σε περίπτωση ονομαστικών ψηφοφοριών.