Το νέο του βιβλίο παρουσίασε χθες το βράδυ (6/3) ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση για το βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας: Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος».
Τον συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ενώ ομιλητές ήταν ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, καθώς και ο πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργος Σταματογιάννης.
Παρουσία του Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, του δημάρχου Πειραιά και άλλων επισήμων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στον πολιτικό άνδρα, Ευάγγελο Βενιζέλο: «Με την στιβαρή παρουσία του και τις στοχευμένες παρεμβάσεις του, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας τις τελευταίες δεκαετίες, υπηρετώντας από το 1993 σε διάφορες θέσεις ευθύνης. Εύχομαι και το 2019 να συνεχίσει με το ίδιο πείσμα, θάρρος και ρηξικέλευθη σκέψη, να αγωνίζεται για την πρόοδο του τόπου μας, ώστε να ξανακερδίσει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.
Ο κ. Κορκίδης μάλιστα, παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς η διοικητική επιτροπή του ΕΒΕΠ, τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος του επιμελητηρίου, για την 26ετή προσφορά του στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής του τόπου. «Το να τιμάς κάποιον όταν αποσύρεται από τα κοινά, είναι γενναιοδωρία. Τον να τον τιμάς όμως εν ενεργεία είναι η αναγνώριση και η αποδοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Για τον «επιστήμονα, το συνάδελφο, αυτόν που κοσμεί την ιδιότητα του δικηγόρου με την παρουσία του, με την παρέμβαση του στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας» έκανε λόγο απ' την πλευρά του ο πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργος Σταματογιάννης. «Είναι ένας επιστήμονας που δίνει με τον δικό του τρόπο το δικό του παρόν, και ο καθένας θέλει να ακούσει την επιχειρηματολογία του, γιατί έχει να κερδίσει από αυτή. Το βιβλίο που έχουμε μπροστά μας, είναι ένα βιβλίο-περιήγηση ανάμεσα στο σύνταγμα, τη δημοκρατία, την αναθεώρηση του συντάγματος και την προβληματική σε σχέση με αυτές τις έννοιες».
«Το βιβλίο έρχεται σε μια συγκυρία που το κάνει πραγματικά επίκαιρο», τόνισε ο συντονιστής της εκδήλωσης, Παύλος Τσίμας. «Δηλαδή είναι στην συγκυρία αλλά ταυτόχρονα κοιτάζει, βλέπει τον ορίζοντα της ιστορίας, και αυτής που πέρασε και αυτής που έρχεται. Για προφανείς λόγους. Είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, που δεν ξέρουμε εάν θα ολοκληρωθεί. Δεν ξέρουμε καν εάν ξεκινά με αγνές προθέσεις, θα το ξέρουμε ενδεχομένως όταν γίνει η δεύτερη ψηφοφορία».
«Το βιβλίο έρχεται για να απαντήσει στην συγκυρία», συνέχισε ο κ. Τσίμας και «να μας βοηθήσει πώς να σκεφτούμε λίγο βαθύτερα, γιατί από την αρχή μιλάει για τις δύο μεγάλες αντινομίες. Η μια είναι η αντινομία της δημοκρατίας, η οποία λειτουργεί μοιραία με όρους συγκυρίας, αλλά οι συνέπειες των συγκυριακών αποφάσεων κρίνονται και φαίνονται στον μακρύ χρόνο της Ιστορίας. Η δεύτερη είναι η αντινομία της Ευρώπης, όπου ενώ η Ευρώπη είναι η προϋπόθεση της δημοκρατίας πια, στον κόσμο που ζούμε, για να προστατεύσει το οικοδόμημα της μετέτρεψε σε θεσμικούς κανόνες όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για να προστατευτεί», εξηγεί ο κ. Τσίμας.
Ο πρώην υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, ανέφερε πως «ζούμε σε μια κοινωνία πολτοποιημένων συνειδήσεων, κατά την οποία επιχειρούνται οι ευρηματικότερες συσκοτίσεις του λαού μας στις θρασύτερες πανουργίες που σπάνια γνώρισε η πολιτική ιστορία του τόπου». Είναι ένα βιβλίο, όπως τόνισε στην ομιλία του, το οποίο έχει νομικές εμπεριστατωμένες αναλύσεις στα σημεία στα οποία αναφέρεται, αλλά αυτή είναι ταυτόχρονα, «η ουσία και η ευτυχία του βιβλίου, γραμμένο από έναν άνθρωπο βαθιά πολιτικό - γι' αυτό και είναι ένα βαθιά πολιτικό βιβλίο. Δεν είναι ένα βιβλίο που ψάχνει να βρει στοιχεία του παρελθόντος, να τα μασήσει, ή να τα παρουσιάσει με τον δικό του τρόπο. Είναι ένα βιβλίο, που όποιος το διαβάσει, του δημιουργεί παράγωγες σκέψεις».
«Ο εκσυγχρονισμός των θεσμών, της δημόσιας διοίκησης και των θεσμών του πολιτικού συστήματος, δεν θα επιτευχθεί με συνταγματικές αλλαγές περιορισμένες μόνο στα δύο αυτά πεδία - δηλαδή την διοίκηση και το ανεξέλεγκτο πολιτικό σύστημα. Απαιτούνται ταυτόχρονα αλλαγές και στους πολιτειακούς θεσμούς. Η παρέμβαση πρέπει να είναι καθολική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, μίλησε για το βιβλίο του πρώην υπουργού, δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα του περιεχομένου του. «Στο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου περιλαμβάνονται συγκεντρωμένες σε εννέα ενότητες, 40 ομιλίες και άρθρα του, με άξονα το σύνταγμα, τις αξίες του συντάγματος και τη διαδικασία της αναθεώρησής του. Είναι ένα βιβλίο νομικής, κατά βάση, σκέψης, του οποίου όμως τα θέματα ενδιαφέρουν καίρια όλους τους πολίτες».
Ανέφερε μάλιστα ο κ. Σαρμάς, πως «ο συγγραφέας, αν και πολιτικός της ενεργού δράσης, στα νομικά του κείμενα παραμένει καθαρός νομικός, αποφεύγοντας να αναμείξει ιδεοληψίες και κοινωνιολογισμούς. Ως νομικός ερμηνεύει, δεν αξιολογεί ως πολιτικός».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για το νέο του συγγραφικό έργο, μιλώντας όμως με αρκετά πολιτικά παραδείγματα, αλλά και θέματα της καθημερινότητας. «Η παρούσα συγκυρία είναι μια συγκυρία άκρως επικίνδυνη, η χώρα διατρέχει πολλαπλούς κινδύνους στο πεδίο της οικονομίας, στο πεδίο των θεσμών, στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική ασφάλεια. Η Ευρώπη διανύει μια περίοδο αβεβαιότητας, αναζητά την ταυτότητά της χωρίς να είναι εμφανές το στίγμα της, υπάρχει ένα έλλειμμα ηγεσίας και ένα έλλειμμα ηγεμονίας στην ΕΕ, για αυτό νομίζω ότι πρώτα πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, τις παρούσες απειλές και μετά σε μια επόμενη φάση, πιο ώριμη να αναζητήσουμε τομές που υπερβαίνουν το υφιστάμενο πολιτειακό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος: «Η δημόσια συζήτηση είναι εκτός θέματος όπως διεξάγεται. Η αναθεώρηση εξελίχθηκε με ένα τρόπο που την απαξίωσε. Θα δούμε στις 14 Μαρτίου το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας, στην πρώτη φάση της αναθεώρησης. Θα δούμε τον κατάλογο τον θεμάτων που εισάγονται στην επόμενη βουλή, αφού ο λαός αποφανθεί στις βουλευτικές εκλογές. Θα δούμε ποια θέματα τελούν υπό αναθεώρηση, για ποια απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην επόμενη Βουλή και για ποια αρκεί η απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Τα θέματα για παράδειγμα, των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, στα οποία είναι αφιερωμένο ένα μεγάλο κεφάλαιο στο βιβλίο, εισάγονται στην επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία. Ακόμη, το μεγάλο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, δεν εισάγεται καν στην επόμενη βουλή» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.
Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο πρώην υπουργός μίλησε για τα κακώς κείμενα, αλλά και τι πρέπει να γίνει: «Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό, το πρόβλημα είναι νοοτροπιακό, το πρόβλημα της χώρας είναι ηθικό. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι πρέπει να πείσουμε την κοινωνία ότι αξίζει να αποκτήσει τον έλεγχο των εξελίξεων, ότι η ίδια η κοινωνία αξίζει να αναλάβει τον μεγάλο στόχο και το μεγάλο βάρος της ριζικής μεταρρύθμισης της χώρας, για να ξαναδώσουμε μέλλον και ελπίδα στα παιδιά και τα εγγόνια μας».