Επείγουσα ερώτηση προς την Φεντερίκα Μογκερίνι απευθύνει η Μαρία Σπυράκη, αναφορικά με τη στάση του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα.
Η ευρωβουλευτής ζητά από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για τα εξωτερικά θέματα να απαντήσει αν το γεγονός συνάδει με τη στάση της ΕΕ απέναντι στο καθεστώς της Βενεζουέλας. Η κ. Σπυράκη σημειώνει στην ερώτησή της τις καταγγελίες από βουλευτές της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ότι η κυβέρνηση Μαδούρο με αυτό το αεροσκάφος βγάζει παράνομα από τη χώρα χρήματα, χρυσό και φυγαδεύει συγγενείς κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ επισημαίνει ότι άλλες χώρες- μέλη της ΕΕ δεν έδωσαν άδεια προσγείωσης.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης της Μαρίας Σπυράκη προς τη Φέντερικα Μογκερίνι:
«Κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας προσγειώθηκε στην Αθήνα, το Σάββατο 2 Μαρτίου. Στο αεροπλάνο επέβαινε, σύμφωνα με την επιβεβαίωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας , ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαδούρο. Μάλιστα, αν και η επίσημη ανακοίνωση για τους λόγους της στάσης ήταν ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους, η στάση κράτησε τέσσερις ώρες και στο πλαίσιο αυτής υπήρχε αποβίβαση του επιβαίνοντος Υπουργού Εξωτερικών και διαμονή του στους χώρους VIP του αεροδρομίου όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με τους επιτετραμένους της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.
Έχοντας υπόψη ότι:
1. Άλλα κράτη μέλη αρνήθηκαν να δώσουν άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος
2. Υπάρχουν καταγγελίες από βουλευτές της αντιπολίτευσης στην αναγνωρισμένη από την ΕΕ Εθνοσυνέλευση της χώρας, ότι η κυβέρνηση Μαδούρο χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος για να βγάλει παράνομα από τη χώρα χρήματα και χρυσό και φυγαδεύει συγγενείς αξιωματούχων.
Ερωτάται η Αντιπρόεδρος:
1.Κατά πόσο συμβατή με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η στάθμευση κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας σε αεροδρόμιο της ΕΕ, και η δυνατότητα συναντήσεων των επιβατών του με εκπροσώπους της Βενεζουέλα σε χώρα μέλος της ΕΕ. Έρχεται ή όχι σε ευθεία αντίθεση με την επιλογή του Κοινοβουλίου για αναγνώριση του Χουάν Γκαΐδο ως νόμιμου μεταβατικού προέδρου στη χώρα;
2. Συνάδει το παραπάνω περιστατικό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία για τη διαμεσολάβηση προκειμένου να διεξαχθούν ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές στη Βενεζουέλα;».