ΟΟΣΑ: Η ασθενής ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί -Χρειάζονται νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας - iefimerida.gr

ΟΟΣΑ: Η ασθενής ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί -Χρειάζονται νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Εικόνα αρχείου / Φωτογραφία: pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχητικές εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της υποχώρησης του ρυθμού ανάπτυξης, κάνει στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να χάνει δυναμική και ο ρυθμός ανάπτυξής της προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3,3% το 2019 και στο 3,4% το 2020 από 3,6% το 2018, με τους πτωτικούς κινδύνους να συνεχίζουν να σωρεύονται.

Σε κάθοδο οι προβλέψεις

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σχεδόν σε όλες τις οικονομίες της G 20, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αναθεώρηση για την Ευρωζώνη τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει τώρα ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1% και 1,2% για την Ευρωζώνη το 2019 και το 2020, ενώ τον Νοέμβριο προέβλεπε 1,8% και 1,6%, αντίστοιχα. Σημειώνει ότι η ασθενής ανάπτυξη προβλέπεται τώρα ότι θα διαρκέσει για μεγαλύτερη περίοδο από όσο θεωρείτο αρχικά και τονίζει ότι για τον λόγο αυτό χρειάζονται νέα μέτρα πολιτικής «για να ενισχυθεί η βραχυπρόθεσμη ζήτηση στην Ευρωζώνη» και να τονωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της μεσοπρόθεσμα.

«Η περιορισμένη έκταση για σημαντική στήριξη από τη νομισματική πολιτική (στην Ευρωζώνη) αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν συντονισμένες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης», σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος σημειώνει ότι, παρά το γεγονός πως τα επίπεδα του δημόσιου χρέους παραμένουν υψηλά, τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια δίνουν περιθώριο για καλά σχεδιασμένα μέτρα στήριξης, χωρίς να πληγεί η δυναμική του χρέους.

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προτείνει τα εξής:

Πρώτον, στις χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο, μία προσωρινή πρόσθεση δημοσιονομική στήριξη θα προσφέρει ένα ξεκάθαρο μέσο για την αντιστάθμιση της τρέχουσας μείωσης της ζήτησης.
Δεύτερον, πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται σε όλες τις χώρες - μέλη για τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης παραγωγικότητας και του βιοτικού επιπέδου. Για παράδειγμα, η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες, θα βοηθούσε στη βελτίωση της διάχυσης νέων ιδεών και τεχνολογιών μεταξύ των εταιρειών σε όλες τις χώρες και θα ενίσχυε την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας.
Τρίτον, περιορισμένα πρόσθετα νομισματικά μέτρα από την ΕΚΤ θα μπορούσαν, επίσης, να προσφέρουν στήριξη στη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν σημαντικά τις αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για μία μεγαλύτερη περίοδο μπορεί, ωστόσο, να προσφέρει σημαντικές συνέργειες σε περιόδους που λαμβάνονται δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα.

«Βαρίδι» για την οικονομία η αβεβαιότητα για τις πολιτικές

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας συμβάλλουν η μεγάλη αβεβαιότητα για τις πολιτικές, οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις και η περαιτέρω διάβρωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου έχει επιβραδυνθεί απότομα και οι δείκτες νέων παραγγελιών συνεχίζουν να μειώνονται σε πολλές χώρες. Ωστόσο, οι αγορές εργασίας δείχνουν αντοχές επί του παρόντος και η αύξηση των μισθών επιταχύνεται σταδιακά, ενισχύοντας τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Η ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται να επιβραδυνθεί σταδιακά στο 6% το 2020, καθώς τα νέα μέτρα που λαμβάνονται αντισταθμίζουν τις αδύναμες εξελίξεις στο εμπόριο. Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι σημαντική αβεβαιότητα για τις πολιτικές παραμένει στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου του Brexit και ότι ένα άτακτο Brexit θα αύξανε ουσιαστικά το κόστος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,7% για τη Γερμανία φέτος, ενώ για την Ιταλία προβλέπει ύφεση (-0,2%) και για τη Γαλλία ανάπτυξη 1,3%. Για τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,6% και για τη Βρετανία μόλις 0,8%. Ύφεση (-1,8%) προβλέπει και για την Τουρκία φέτος, με προοπτική να επανέλθει σε ρυθμό ανάπτυξης 3,2% το 2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ