Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου έσπευδε να μιλήσει για κατασκευασμένη θεωρία συνωμοσίας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε πως στο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας που έφτασε «κρυφά» στην Αθήνα επέβαινε ο ΥΠΕΞ του Μαδούρο, Χόρχε Αρεάζα.
Και το θρίλερ με το αεροσκάφος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας που βρέθηκε για τέσσερις ώρες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα συνεχίζεται, καθώς πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Μάλιστα μετά και τις δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα πως το ταξίδι συνδέεται με τον χρυσό της Βενεζουέλας που το καθεστώς Μαδούρο βγάζει έξω από τη χώρα το θέμα αποκτά άλλες διαστάσεις.
Την Τρίτη ο βουλευτής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χοσέ Γκέρα μιλώντας στον ΣΚΑΪ σύνδεσε το δρομολόγιο του κυβερνητικού αεροσκάφους με την φυγάδευση του χρυσού. Μάλιστα αναφερόμενος στην 4ωρη στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα ήταν κατηγορηματικός πως έγινε επειδή η Ελλάδα στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο.
Το δρομολόγιο του αεροσκάφους μέχρι να φτάσει στην Αθήνα
Να σημειωθεί πως ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάζα τρεις ημέρες νωρίτερα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και συμμετείχε στο συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το αεροσκάφος που έφτασε στην Αθήνα σύμφωνα με το στίγμα που έχουν καταγράψει τα επίσημα συστήματα ανίχνευσης πτήσεων, εντοπίζεται στις 28 Φεβρουαρίου δηλαδή μια ημέρα μετά την ομιλία του Αρεάζα, στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης.
Στη συνέχεια το αεροσκάφος πραγματοποιεί εσωτερική πτήση στην Ελβετία και μεταβαίνει από τη Ζυρίχη στη Γενεύη.
Μετά το στίγμα του εντοπίζεται στις 2 Μαρτίου στην Αθήνα ενώ έχει προηγηθεί το δρομολόγιο από Γενεύη προς Άμπου Ντάμπι, χωρίς όμως αυτό να προκύπτει μέσα από το σύστημα ανίχνευσης πτήσεων.
Η επόμενη κίνηση του αεροσκάφους σύμφωνα με την ΥΠΑ και βάσει του σχεδίου πτήσης είναι το ταξίδι από το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 07:30 (ώρα Ελλάδας) και διαδρομή μέσω του εναερίου χώρου των Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου, με προορισμό την Ελλάδα και την Αθήνα.
Μετά από 6 ώρες το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας έφτασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 13:59 (ώρα Ελλάδας) για ανεφοδιασμό καυσίμων (technical landing). Εκεί όμως παρέμεινε για 4 ώρες.
Η πρεσβεία της Βενεζουέλας είχε ζητήσει την αίθουσα VIP
Η ΥΠΑ στην ανακοίνωση της αναφέρει η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του ΥΠΕΞ αιτήθηκε να της διατεθεί η VIP αίθουσας του αεροδρομίου, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας τους Χόρχε Αρεάζα. «Ο ΥΠΕΞ του Μαδούρο φιλοξενήθηκε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου όμως δεν υπήρξαν άλλες επισκέψεις πλην των επιτετραμμένων», υποστηρίζει η ΥΠΑ. Μάλιστα η ανακοίνωση ήρθε ημέρες μετά το σάλο που προέκυψε και με το Μέγαρο Μαξίμου να επιβεβαιώνει μόνο την άφιξη του αεροσκάφους και όχι του ΥΠΕΞ του Νικολάς Μαδούρου.
Τα αναπάντητα ερωτήματα
- Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε μυστική την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών σε ελληνικό έδαφος και μιλούσε για θεωρίες συνωμοσίας;
- Συναντήθηκε ή όχι με ο Χόρχε Αρεάζα με στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης; Στην ανακοίνωση πάντως επιχειρείται να διαψευστεί η φημολογούμενη συνάντηση του Αρεάζα με στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.
- Γιατί δόθηκε άδεια προσγείωσης στο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλα όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν;
- Γνωρίζει το Μαξίμου τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ότι το καθεστώς Μαδούρο με το συγκεκριμένο αεροσκάφος βγάζει παράνομα από τη χώρα χρήματα και χρυσό και φυγαδεύει συγγενείς αξιωματούχων;
Ο Μαδούρο πουλάει τοn χρυσό της Βενεζουέλας
Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χοσέ Γκέρα ισχυρίστηκε ευθέως χθες βράδυ στον ΣΚΑΪ ότι η άφιξη του Χόρχε Αρεάσα στην Αθήνα έχει σχέση με την διακίνηση του χρυσού της Βενεζουέλας.
«Βγάζουν τον χρυσό από τη χώρα με έναν τρόπο λαθραίο. Είναι πιθανό, να χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο την Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα ο Χοσέ Γκέρα και πρόσθεσε: Χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πάρουν ευρώ τα οποία εισάγουν στο Καράκας.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι ο Νικολάς Μαδούρο είχε πουλήσει πάνω από το 40% των χρυσών αποθεμάτων της Βενεζουέλας προκειμένου να χρηματοδοτήσει κυβερνητικά προγράμματα και να πληρώσει εκατομμύρια στους κατόχους ομολόγων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μαδούρο πούλησε συνολικά 73 τόνους χρυσού σε δύο επιχειρήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε μια άλλη στην Τουρκία.
Ενδεικτικές ήταν εξάλλου και οι δηλώσεις τους ΥΠΕΞ του Μαδούρο στο συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Νικολάου Μαντούρο και ότι η χώρα του έχει χάσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.
Βλακώδες ότι μετέφερε χρυσό
Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες έσπευσε να σχολιάσει και τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας για την κρυφή εξαγωγή τόνων χρυσού από τον Μαδούρο. Ο κ. Τόρες δηλώνει ότι «όλα αυτά τα περί χρυσού είναι ένα παρανοϊκό δημιούργημα της φαντασίας κάποιου. Είναι επικίνδυνο στο πλαίσιο του ότι αποτελεί μέρος της επίθεσης που γίνεται ενάντια στη χώρα μου. Παρ' όλα αυτά είναι αρκετά βλακώδες να σκεφτεί κανείς ότι σε μια πτήση αυτών των διαστάσεων μεταφέρεται χρυσός και ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας κουβαλάει τον χρυσό για να τον βγάλει από τη χώρα».
Ο κ. Τόρες επιβεβαίωσε ότι ήρθε πράγματι αεροσκάφος της Βενεζουέλας στην Αθήνα: «Πράγματι, το Σάββατο ήταν εδώ, στο αεροδρόμιο, ο υπουργός Εξωτερικών μας. Έκανε έναν αναγκαστικό ενδιάμεσο σταθμό για τεχνικούς λόγους, έτσι ακριβώς όπως απαιτείται από την αυτονομία του αεροσκάφους με το οποίο ταξίδευε».
Βέβαια αν και παραδέχθηκε πως η παραμονή του ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου της Αθήνας πήρε 4ωρη παράταση, ο ίδιος δεν έδωσε κάποια εξήγηση γιατί συνέβη αυτό. «Αυτή η παραμονή χρειάστηκε να επεκταθεί για 4 ώρες» πρόσθεσε ο κ. Τόρες, ενώ ανέφερε «κατά τη διάρκεια των 4 ωρών συναντήθηκε μαζί μου, ως αρχηγού της διπλωματικής αποστολής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για κάποια επίσημη συνάντηση, δεν ήταν προγραμματισμένο από πριν».
Όσον αφορά τους επόμενους σταθμούς του Falcon ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας απαντά ότι «από εκεί (σ.σ. το «Ελευθέριος Βενιζέλος») το αεροπλάνο έφυγε με κατεύθυνση τον επόμενο σταθμό - για τεχνικούς λόγους - το Πράσινο Ακρωτήρι, πριν να προσγειωθεί στον τελικό του προορισμό που είναι το Καράκας».